Túlette magát, és puffad, fáj a hasa? Ezt javasolja a szakgyógyszerész
Túl sokat evett hirtelenjében? Megterhelte a gyomrát a sok zsíros étel? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Ezek az emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerek segíthetnek a panaszokon.
Az amilázt, lipázt, illetve proteázt tartalmazó, emésztést elősegítő patikaszerek bevételekor azonban nem árt szem előtt tartani néhány szabályt.
Az ünnepi ebédek vagy vacsorák magyarosan fűszeres és zsíros fogásai olyan mértékben megterhelhetik a gyomrot és a beleket, hogy az már kifejezetten kellemetlen lehet. Gyomortáji fájdalom, puffadás, rosszullét léphet fel. Kiváltképp a zsíros, fűszeres, laktató ételek jelentenek nehéz falatot. Ezek túlzott mértékű fogyasztásakor az emésztőenzimek nem képesek a feladatukat kielégítő mértékben ellátni, és jelentkeznek a „túlevés” okozta gyomor- és bélproblémák. Külső segítségre van szükség, ami gyógyszerek formájában is megvalósítható; emésztőenzimeket kell a szervezetbe juttatni.
A táplálékban található összetevők, azaz a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok bontására alkalmas enzimeket az emberi szervezet, így a máj és a hasnyálmirigy is termel, azonban ezek mennyisége nem minden esetben bizonyul elegendőnek. A hirtelen, nagy mennyiségű étellel való megterhelés egy egészséges emésztésű ember szervezetét is próbára teszi. Alkalmanként szükséges lehet egy-egy emésztést elősegítő készítmény alkalmazása. Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, állati (tipikusan sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak. Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló vagy hányingert csillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – közvetett módon – megelőzi, illetve oldja a feszülés, puffadás okozta fájdalmakat, mérsékli az émelygést.
Többféle enzim keveréke segíthet
A pankreatin nevű enzimkeverék több készítmény összetevői között szerepel. A keverék fehérjéket bontó proteázt, szénhidrátokat bontó amilázt és zsírbontó lipázt tartalmaz.
A készítmények hatóanyagtartalmát általában nem milligrammban (mg) vagy grammban (g) adják meg, hanem ún. enzimegységben. Az enzimaktivitást a hazai készítményekben az Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur.) alapján Ph. Eur. egységekben (Ph. Eur E) fejezik ki. A gyógyszerek nevében és a csomagolásán általában a lipáz-aktivitásra utaló szám szerepel (pl. 10000 vagy 25000 Ph. Eur. E),- a szám magasabb értéke általában „erősebb hatású” táplálékbontó aktivitásra utal. A főétkezések, egyéntől függően 20000-75000 Ph. Eur. E lipázaktivitást igényelhetnek.
A hatás érdekében szétrágás nélkül, vízzel kell bevenni
Az emésztőenzimes készítmények általában filmbevonattal rendelkező tabletták, bevonatos drazsék, illetve speciális, bélben oldódó szemcsékkel töltött kapszulák. A bevonat biztosítja azt, hogy az enzimek a gyomorban ne váljanak szabaddá, ott sértetlenül átjussanak, és csak a bélben, a hatás kívánt helyén szabaduljanak fel, azaz ott, ahol fiziológiásan is jelen kell(ene) lenniük. Értelemszerűen, amennyiben a bélben oldódó bevonattal rendelkező készítményeket szétrágja a beteg, akkor már a szájüregben vagy a gyomorban szabad formában lesznek jelen a hatóanyagok, így a várt terápiás hatás elmaradhat. Emellett, az enzimtartalmú készítmények szétrágása a szájnyálkahártya kifekélyesedését okozhatja.
Az emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket bőséges mennyiségű, legalább egy pohárnyi vízzel, egészben, szétrágás nélkül kell lenyelni,- étkezés közben vagy után.
Ne váljon rendszeressé az enzimpótlás!
Egyszer-egyszer, ünnepi ebédek vagy vacsorák féktelenre sikerült étkezési után beve(t)hetők az említett – recept nélkül is kapható - enzimkészítmények, emésztést segítő szerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, vagy azok már a szokásos, „könnyű” fogásokat követően is jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni a probléma okának kiderítésére.
Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Vitaminok veszélyei: hogyan alakulhat ki egyszerre hiány és túladagolás?