Mérgező anyagok lehetnek a csirkehúsban? Erre figyelmeztetnek a kutatók
Kiderült, hogy veszélyes ellenség lappanghat a takarmányokban.
A mikotoxinok a gombák, köztük a fuzáriumok által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a trichotecénvázas mikotoxinok csoportjába tartozó T-2 toxin.
Az Állatorvostudományi Egyetem doktorandusza, Vörösházi Júlia kutatása Dr. Mátis Gábor témavezetésével segít megérteni a fuzárium gomba által termelt, emberre is potenciálisan veszélyes T-2 toxinnal kapcsolatos tudnivalókat.
Mi az a fuzárium?
A Fusarium egy fonalasgomba, mely a gabonatermesztők körében jól ismert gombanemzetség tagja. Körülbelül ezer faj tartozik ide, sokuk jelentős élettani hatású mikotoxinokat termel, veszélyeztetve ezzel a fenntartható gazdálkodást. Ezek a gombák a gabonaszem külső felületén fertőznek, toxinjaik lerakódnak a takarmányban, és a mezőgazdaság egyik legveszélyesebb méreganyagaként tartják számon őket. A termelt toxin akár a gomba eltűnése után is kimutatható a szemekben.
Az elmúlt években a Fusarium által termelt T-2 toxin okozta megbetegedések Európában minimálisra csökkentek, de nem tűntek el teljesen. A fejlődő országok mezőgazdaságára továbbra is nagy hatással vannak a Fusarium okozta kihívások. A T-2 toxin, mint a trichotecénvázas mikotoxinok egyik legveszélyesebb képviselője, különösen aggasztó a baromfiiparban.
Amikor a T-2 toxin bekerül az elfogyasztott takarmányba, nemcsak az étvágyat és a testsúlyt csökkenti, hanem komoly károkat okoz az emésztőrendszerben, az idegrendszerben és a reproduktív rendszerben is. Emellett befolyásolja az immunrendszer működését is, csökkentve az állatok védekezőképességét más betegségekkel szemben.
A legfrissebb kutatások során kifejezetten a T-2 toxin sejtszintű hatásait mérték fel egy átfogó kísérlet keretében, melyben a toxin hatását csirkemáj sejttenyészeteken vizsgálták. A kutatók megfigyelték, hogy a toxin az oxidatív stressz révén számos szervrendszer károsodását okozhatja a sejtekben. A háromdimenziós (3D) sejttenyészetek létrehozásával, melyek a valódi máj szövetének struktúráját utánozzák, a szakemberek képesek voltak megfigyelni, hogy a toxin különböző hatásokat vált ki a sejtek különböző rétegeiben.
Miért olyan veszélyes ez a toxin az emberek számára?
A kutatók szerint a toxikus takarmánnyal táplált baromfi fogyasztása súlyos veszélyt jelenthet az emberre is. Vörösházi Júlia rámutatott, hogy a T-2 toxin hatásmechanizmusának teljes megértése lehetővé teszi különböző védekezési módszerek kidolgozását a negatív hatások ellen.
Ezért kiemelten fontos megérteni a T-2 toxin hatásmechanizmusát annak érdekében, hogy hatékony védekezési stratégiákat fejlesszünk ki. A kutatások fókuszában így a toxin elleni takarmánykiegészítők és növényi hatóanyagok állnak.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
Májvédő vagy májkárosító? Így táplálkozzon, ha jót akar tenni a májának
Hivatkozás:
Vörösházi, J., Mackei, M., Sebők, C. et al. Investigation of the effects of T-2 toxin in chicken-derived three-dimensional hepatic cell cultures. Sci Rep 14, 1195 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-51689-1