Több zöldség - kevesebb emlőrák?
A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend mellett kisebb lehet az emlőrák kockázata - állapították meg amerikai kutatók.
A 26 évig (!) tartó követéses vizsgálatba 86 ezer nőt vontak be, közülük kevesebb mint egy százaléknál alakult ki úgynevezett ösztrogén-negatív tumor. Az összes emlődaganatos eset mintegy negyedét teszik ki azok, amelyekben a páciensnél hiányzik az ösztrogén hormon receptora.
A kockázat azoknál a nőknél mutatkozott körülbelül húsz százalékkal alacsonyabbnak, akik az - egyébként a magas vérnyomás csökkentése és megelőzése érdekében javasolt - úgynevezett DASH étrendet vagy ahhoz közelit tartottak. Ennél az étrendnél a sok zöldség és gyümölcs mellett rostokban gazdag gabonát, olajos magvakat, hüvelyeseket és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket javasolnak a szakértők.
Teresa T. Fung kutatásvezető, a bostoni Simmons College munkatársa és csoportja eredményeit az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban tette közzé.