Több vaníliát az ételeinkbe?!
Több eredeti vanília kerülhet ételeinkbe, ha sikerül minőségének megőrzése! A vanília világszerte egyike a legkedveltebb ízeknek, az iránta való kereslet folyamatosan növekszik. Az igények kielégítése biztonságosabbá válhat a brit Nottinghami Egyetem malajziai campusán zajló kutatásoknak köszönhetően.
Eddigi eredményeiket az egyetem honlapján http://www.nottingham.ac.uk) tették közzé a szakemberek.
A virágzó vaníliaorchidea (Vanilla planifolia) "gyümölcse", a vaníliarúd tartalmazza azt a vegyületet, mely a csokoládé után a második legkedveltebb íz világszerte. A vanília Közép-Amerikában, Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideanövény, melyet már az aztékok is használtak fűszerként. Manapság Madagaszkáron, Indonéziában és Kínában termesztik a legnagyobb mennyiségben.
A vanília árában is a második: a sáfrányt követi. Ennek oka, hogy termesztése rendkívül munkaigényes, az előállított mennyiség nehezen tart lépést a növekvő igényekkel. Mivel a vanília trópusi orchidea, viszonylag magas hőmérsékletre és nagyon magas páratartalomra van szüksége fejlődéséhez. Őshonos helyén, Mexikóban a virág beporzását egy vaníliára "szakosodott" apró rovar végzi, amely azonban másutt nem található meg.
A malajziai kutatók most azt vizsgálják, miként alkalmazható egy DNS-markerekre épülő rendszer a növény szaporításánál előforduló kedvezőtlen mutációk vizsgálatára. Ha sikerülne kiküszöbölni ezeket a mutációkat, akkor a szövetkultúrákban nevelt utódnövények tulajdonságai megegyeznének a szülői vonal kedvező tulajdonságaival. A szövettenyészetek tanulmányozásának kezdeti eredményei azt jelzik, hogy a növényi DNS-darabok között létezik egy bizonyos fokú változatosság.
A most ismertetett első tanulmányban a Vanilla planifolia genetikai változatainak előfordulását vizsgálták. A tanulmány megállapításai segítik a növény jó minőségű szövetkultúráinak fenntartását, ezáltal hozzájárulnak a vaníliafűszer minőségének megőrzéséhez.