Tehéntej helyett tevetej? Ez lehet a tejtermékek jövője?
Ön szívesen inna tevetejet?
A tejtermékek már hosszú ideje alapvető részét képezik étrendünknek, és a tehéntej népszerűsége világszerte töretlen. Bár napjainkban több alternatíva is létezik rá, egy nemrégiben egy új szereplő is felbukkant, mégpedig a tevetej, ami számtalan egészségügyi előnnyel bír.
Mi a baj a tehéntejjel?
Hogy mégis mi lehet a probléma a hagyományos tehéntejjel? Annak ellenére, hogy a sokan kiváló fehérjeforrásnak tartják, hiszen gazdag esszenciális aminosavakban és jól emészthető, ezen előnyöket nem mindenki tapasztalja meg. Sok ember számára ugyanis a tehéntej fogyasztása allergiás reakciókat vagy laktózintoleranciát okozhat. Emellett a tehéntej magas telített zsírtartalma összefüggésbe hozható szívbetegségekkel, 2-es típusú cukorbetegséggel, sőt, akár Alzheimer-kórral is.
Kutatások a tevetej előnyeiről
Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a tevetej több természetes bioaktív peptidet tartalmaz, mint a tehéntej.
- Ez pozitív eredmény – mondta Manujaya Jayamanna Mohittige, a kutatás vezetője. - Most már tudjuk, hogy a tevetej potenciálisan hipoallergén lehet, hasonlóan a tehéntejhez, de emellett több bioaktív peptidet tartalmaz, amelyek antimikrobiális és vérnyomáscsökkentő hatásúak lehetnek. Ezek a bioaktív peptidek szelektíven gátolhatják a kórokozókat, így segítve egy egészséges bél kialakítását, ami a jövőben csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tanulmány a Food Chemistry folyóiratban jelent meg.
A tanulmányról részletesebben
A kutatási eredmények szerint a tevetej és a tehéntej is számos különböző fehérjét tartalmaz, a tevetej 537 félét, míg a tehéntej 560 félét. Ezek közül a legtöbb a tejszínben található. Mindkét tej tejszínje több közös fehérjét tartalmaz a teljes tejjel összehasonlítva, mint a fölözött tejhez viszonyítva. Például a tevetej tejszíne és teljes teje között 579 közös fehérje található, míg a tejszín és a fölözött tej között 438 közös fehérje van.
Mind a tevetej, mind a tehéntej tejszínje sok olyan fehérjét tartalmaz, amelyek az immunrendszerhez kapcsolódnak: a tevetejben 49, míg a tehéntejben 47 ilyen fehérje van. Ezek az értékek magasabbak, mint amit a teljes tejben vagy a fölözött tejben találhatunk. A Kruskal-Wallis teszt nevű vizsgálat kimutatta, hogy a tejszín szignifikánsan több immunfehérjét tartalmaz, mint a teljes tej vagy a fölözött tej. Különösen a tevetej tejszíne tűnik ki, mivel sok olyan fehérjét tartalmaz, amelyek fontosak az immunrendszer működésében.
Emellett a tejszínben található bioaktív peptidek révén a tevetej számos egészségügyi előnyt kínál, például vérnyomáscsökkentő, antimikrobiális, antioxidáns és antidiabetikus hatásokat. Vizsgálatok szerint a tehéntej egyik fő allergénje, a β-laktoglobulin, nincs jelen a tevetejben, ami kevésbé allergénné teszi azt.
A tejtermékek jövője: tehéntej vagy tevetej?
Mielőtt teljesen háttérbe szorítanánk a tehéntejet, fontos figyelembe venni, hogy a tevetej bioaktív peptidek hatékonysága további kutatásokat igényel. A jelenlegi tanulmányok azonban megerősítik, hogy a tevetej nem tartalmazza a tehéntej fő allergénjét, a β-laktoglobulint (β-Lg), így potenciális alternatíva lehet az erre allergiások számára. Emellett a tevetej laktózszintje is alacsonyabb, mint a tehéntejé.
A tehéntej összetevői: 85-87% víz, 3,8-5,5% zsír, 2,9-3,5% fehérje, 4,6% laktóz.
A tevetej összetevői: 87-90% víz, 2,15-4,9% fehérje, 1,2-4,5% zsír, 3,5-4,5% laktóz.
Egyre szárazabb területek
Jelenleg a tehéntej a globális tejtermelés körülbelül 81%-át adja, de a trendek változást mutatnak. A tevetej jelenleg a termelés csupán 0,4%-át teszi ki, a bivaly-, kecske- és juhtej mögött.
Mohittige megjegyezte, hogy a tevetej globális figyelmet kap, részben a környezeti kihívások miatt. A száraz vagy félszáraz területek kedvezőtlenek lehetnek a hagyományos szarvasmarhatartás számára, de ideálisak a tevék számára.
Bár az Ausztráliában működő teve tejüzemek termelése még viszonylag alacsony, mivel a tehenek napi 28 liter tejhez képest a tevék csupán körülbelül 5 litert állítanak elő naponta.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Hét tévhit és helyes válasz a tejről, ami mindenkit érdekelhet