Szponzorált tartalom
Tele vannak nehézfémmel a zöldségek: így pucolja ki a sejtjeiből
Répa, káposzta, hagyma - a magyar konyha alap zöldségféléi. Sajnos ezekben lehet a legtöbb nemkívánatos nehézfém. Hogyan kerül a nehézfém a növényekbe és hogyan kerülhet ki belőlünk? Ezt mutatjuk most meg.
Sokan nem tudják, hogy leginkább a gumós zöldségekben és a sokat javasolt spenótban, káposztafélékben halmozódnak fel nehézfémek, de a növényvédőszerek minden zöldségben és gyümölcsben jelen lehetnek.
Az elmúlt évtizedekben egyre többet lehet hallani arról, hogy a megtermelt zöldségek és gyümölcsök már korántsem olyan egészségesek, mint korábban, alacsonyabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, emellett olyan kemikáliák is az élelmiszereinkbe kerülhetnek, melyeket – józan ésszel gondolkozva – valójában messzire el kellene kerülnünk.
HA MOST AKARJA KIPRÓBÁLNI A HUMINSAVAS KÉSZÍTMÉNYT -kattintson ide!
Kadmium a zöldségekben
Ezek közé tartozik például a kadmium, mely egy súlyos betegségeket okozó nehézfém. Több nemzetközi szervezet is az erősen rákkeltő kategóriába sorolta, mégis még mindig rendszeresen alkalmazzák a kadmiumot is tartalmazó műtrágyákat az Európai Unióban.
A szakemberek szerint az élelmiszereinkkel a szervezetünkbe jutó kadmium legnagyobb része a növényekből, gabonafélékből eredeztethető. A legújabb célkitűzések szerint 2030-ig fokozatosan ki kell vonni a kadmiumot az EU-ban használatos műtrágyákból, ám az még jó néhány év, és a fokozott szigorítás ellenére még mindig bekerülhet a szervezetünkbe ez a rendkívül káros anyag.
Miért is olyan veszélyes a kadmium?
Ezt a kérdést érdemes több oldalról is megközelíteni: részben természetesen azért, mert rendkívüli módon károsítja a szervezetünket (ráadásul ezen károsodások egy része visszafordíthatatlan!), többek között a tüdőt, a májat, a veséket, a csontokat, de hatással van az immunrendszerre és a hormonok egyensúlyára is. Ugyanakkor a kadmium veszélyességét fokozza, hogy már a legkisebb mennyiségek is könnyen felgyűlhetnek a szervezetünkben. Ráadásul a kadmiumot rendkívül nehéz eltávolítani a testünkből, vagyis akár évtizedekig folyamatosan kifejtheti roncsoló hatásait.
A kadmium mellett veszélyes még az ólom és a higany is. A Biokontroll honlapján megjelent orvosi cikk szerint leginkább a gumós zöldségek (karalábé, hagyma, burgonya, sárgarépa) és a spenót az, amelyik a legtöbb nehézfémet veszi fel és raktározza el a talajból.
A természetes folyamatok során, évezredek alatt létrejövő huminsav (illetve az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők) azonban megoldást jelenthetnek a nehézfémek felhalmozódása ellen.
A huminsavak ugyanis igen erős és hatékony kelátképző képességekkel bírnak. Ez azt jelenti, hogy képesek hozzákapcsolódni a fémionokhoz, semlegesítik azokat, és abban is támogatják a szervezetünket, hogy a káros anyagokat kiüríthessék.
A huminsavak emellett ásványi anyagokat, nyomelemeket és antioxidánsokat is tartalmaznak, vagyis segítenek visszapótolni az esetlegesen elveszített mikrotápanyagokat és biztosítják, hogy a sejtjeink megfelelően működjenek.
Nyerjen egy doboz huminsavas készítményt -kattintson ide!
Nehézfém kivezetés huminsavval - nézze meg videónkat!