Ezt igya tehéntej helyett, ha csökkenteni szeretné a vérnyomását és a koleszterin szintjét
Egy friss tanulmány szerint, ha ezt fogyasztja, az a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenéséhez vezethet.
A szójatej az 1990-es években nagy népszerűségnek örvendett, ám miután „ultra feldolgozott élelmiszernek” minősítették, az eladási számok jócskán visszaestek, és helyét elfoglalta a mandulatej és a zabtej, mint a tehéntej alternatívája.
Nem csak a vérnyomást, de a koleszterinszintjét is csökkentheti
Egy friss vizsgálatban Torontói Egyetem kutatói 17 korábbi vizsgálatot elemeztek, és felfedezték, hogy a tehéntej szójatejjel való helyettesítése összefüggésben lehet a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenésével, valamint a gyulladásos markerek mérséklődésével.
„Ennél az elemzésnél arra törekedtünk, hogy megértsük, hogy a tápanyagban gazdag, növényi fehérjetartalmú élelmiszerek, például a szójatej fogyasztható-e az egészséges táplálkozás részeként, és támogatja-e a kardiometabolikus egészséget annak ellenére, hogy „ultra feldolgozottnak” minősül – mondta Madeline Erlich, Ph.D. a tanulmány vezető szerzője.
A szerzők az eredmények miatt azt javasolják, hogy a döntéshozók fontolják meg a dúsított szójatej kivételét az ultra-feldolgozott élelmiszerek közül, mivel ez a besorolás félrevezető lehet.
A szójatejet sokan kritizálják azért, mert a hozzáadott cukrot tartalmaznak, de az elemzés megállapította, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó szójatej hasonló egészségügyi előnyökkel jár, mint a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szójatej.
Míg egyes szójatejek hozzáadott cukrokat tartalmaznak, amelyek megfelelnek a tehéntej édességének, összes cukortartalma jellemzően körülbelül 60%-kal kevesebb, mint a tehéntejé, mivel a szacharóz édesebb, mint a tejcukor.
Összegezve
- A szójatej fogyasztása javíthatja a vérnyomást és csökkentheti a koleszterinszintet.
- A szójatejet korábban ultra feldolgozott élelmiszernek minősítették, de a friss tanulmány szerint egészséges táplálkozás része lehet.
- A szójatej kritikusai ugyan kifogásolják a hozzáadott cukrot, de az elemzés szerint a hozzáadott cukrot tartalmazó szójatej hasonló egészségügyi előnyökkel jár.
- A szójatejben lévő hozzáadott cukor mennyisége jellemzően 60%-kal kevesebb, mint a tehéntejé, mivel az édesítőszerek édesebbek.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!