Tavaszi, hagymás receptek
Finom hagymás receptek, harsogó zöldekkel.
Metélőhagymás kifli
Hozzávalók 4 főre
2 dkg élesztő
1 mokáskanál kristálycukor
1/2 dl zsírszegény tej
20 dkg finomliszt
15 dkg teljeskiőrlésű liszt
1 dl joghurt
1 tojás
1/2 dl olaj
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg margarin
1 kiskanál só
60 g metélőhagyma
A tetejére:
1 tojássárgája
napraforgómag vagy tökmag
Elkészítés
Az élesztővel, a langyos tejjel és a cukorral kovászt készítünk.
A liszthez hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, az olajat, a sót és végül a kovászt. Dagasszunk belőle közepesen lágy, rugalmas tésztát, majd 1 órán át kelesztjük.
Közben a metélőhagymát apróra vágjuk, a sóval és a lágy Ramával összekeverjük.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű vékony körlappá. Egyet kenjünk meg a metélőhagymás margarin felével, borítsunk rá egy másik lapot, végül éles késsel vágjuk 16 cikkre. Tekerjük fel egyesével a cikkeket. Készítsük el így a másik 2 körlapot is, abból is 16 kis kifli lesz. 10 percet kelni hagyjuk, majd kenjük le tojássárgájával, szórjuk meg napraforgómaggal vagy tökmaggal.
200 fokon sütjük, 10-15 perc.
Tavaszi zöldségleves medvehagymás vajgaluskával
Hozzávalók 4 főre
30 dkg zöldborsó
20 dkg cukkini
3 közepes szál sárgarépa
2 közepes szál fehérrépa
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek teljeskiőrlésű liszt
kevés olaj
só
fehér bors
Galuskához:
1 tojás
3 dkg Rama
5 dkg finomliszt
10 dkg apróra vágott medvehagyma
csipet só
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Kevés zsiradékon átfuttatjuk a vöröshagymát, és hozzáadjuk felkockázott zöldségeket és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Liszttel meghintjük, majd vízzel felöntve készre főzzük, utóízesítjük, ha szükséges.
Galuskához valókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, teljesen kidolgozni a tésztát nem szabad, mert kemény lesz. Végül a levesbe szaggatjuk, készre főzzük.