Így jelez a szervezetünk, ha nem jut elég tápanyaghoz
Szervezetünk jelzi, ha hosszú időn keresztül nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.
Hajhullás
Normális esetben naponta körülbelül 100 hajszálunk hullik ki. De nagyobb mértékű hajhullásra már érdemes odafigyelni, vashiány is okozhatja. Forduljon háziorvosához, aki vérvizsgálattal megállapítja, valóban vashiány áll-e a háttérben. Ha ez az oka, fogyasszon vasban gazdag ételeket. Ezek például:
- sovány marhahús
- baromfi
- spenót
- bab
- kesudió
Megmagyarázhatatlan fáradtság
Ha eleget alszik, de mégis állandóan kimerült és fáradt, érdemes elgondolkodni azon, hogy elég D-vitaminhoz jut-e. A szervezet maga is elő tudja állítani ezt a vitamint. Ehhez a folyamathoz napfényre van szükség: az abban található UV-B-sugárzás hatására a bőrben szintetizálódik az anyag. Táplálékokkal is bevihető a szervezetbe, ezek a főbb forrásai:
- tőkehalolaj,
- lazac,
- tonhal,
- szardínia,
- marhamáj,
- tojássárgája.
Az ajánlások szerint Magyarországon októbertől márciusig naponta plusz 2000 NE szedése javasolt. (A D3 forma felszívódása hatékonyabb, mint a D2-é.)
Égő száj szindróma
Ez a tünetegyüttes az íny, az ajkak, a nyelv és a szájpadlás égő érzését keltheti. Olyan érzés, mint amikor egy forró étellel megégetjük a szánkat és az egy időre érzéketlenné válik.
Az egyik dolog, ami ezt okozza, a B-vitaminok – például a folsav, a tiamin és a B6 – hiánya. A B6-vitamin állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, és egyes formáit a főzés sem károsítja. Legjobb forrásai:
- marhamáj,
- tojássárgája,
- banán,
- zöld leveles zöldségek (például spenót)
Száraz bőr
Az A-vitamin többek között a bőr egészségében és a növekedésben szerepet játszó zsírban oldódó vitamin. Ha kevés az A-vitamin a szervezetében, ennek jele lehet a bőr- és hajszárazság, és a szem extrém szárazsága.
A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, a szervezet ebből képes a májban A-vitamint előállítani. A mindennapi táplálkozás alapanyagaiban sokféle A-vitamin és béta-karotin forrás megtalálható, ezért a magas dózisú táplálékkiegészítők szedése mindig megfontolást igényel.
A-vitamin források:
- belsőségek,
- tengeri halak,
- tej és tejtermékek,
- tojás.
Béta-karotin források:
- narancssárga zöldségek, gyümölcsök (például sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárgadinnye, sárgabarack);
- zöld színű zöldségek (például spenót, sóska, kelfélék, brokkoli).
Kanalas körmök
A vashiány egyik tünete az, hogy a körmök kanálszerűen kezdenek el növekedni. Nem domború, hanem homorú lesz a körömlemez.
Amikor a szervezetének több vasra van szüksége, a körmei megpuhulhatnak, és a széleinél elhajolhatnak az ujjától, kanálszerű formát hozva létre. Ha ezt tapasztalja, keresse fel orvosát, végeztessen vérvizsgálatot.
A legjobb vasforrások:
- vörös húsok,
- sötétzöld leveles zöldségek,
- szárított, aszalt gyümölcsök,
- bab, borsó.
A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes a vastartalmú ételeket magasabb C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egyszerre fogyasztani.
Repedések a száj sarkában
Száraz vagy irritált bőrként kezdődik a száj egyik vagy mindkét sarkában, később fájdalmas, vérző sebekké alakulhat. Rengeteg dolog okozhatja ezt az állapotot. Ha használ ajakbalzsamot, de ennek ellenére sem múlik el, az annak a jele lehet, hogy alacsony a vas- vagy B-vitamin-, például riboflavinszintje. A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. B2-vitamin főleg állati eredetű élelmiszerekben található:
- tej, sajt, joghurt;
- tojás;
- húsfélék, borjúmáj, hal;
- belsőségek;
- mandula, spenót, sötétzöld leveles zöldségek.
Duzzadt nyelv
A nyelv sokszor száraz, sima felszínű és halvány. Amikor a gyulladás fellobban, a nyelv egészében vagy helyenként pirossá válhat, égő, fájdalmas lesz, illetve néha zsibbadást vagy tűszúrásszerű érzést is kelthet. Kiváltó oka lehet számos vitamin és egyéb nyomelem hiánya: például a B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (kobalamin), E-vitamin, folsav, vas és cink hiánya. Kialakulásának esélye csökkenthető változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag étrend követésével. Ezekből az ételekből fogyasszon megfelelő arányban:
- hal
- hús
- tej
- tojás
- dúsított gabonafélék
Apátia
A tápanyaghiány az elmére és a testre is hatással lehet. A B9-vitamin vagy folsav a B-vitamin család tagja. Segít a szervezetnek a vörösvérsejtek előállításában és a hangulatot szabályozó vegyi anyagok létrehozásában. Alacsony folsavszint esetén, feledékenynek, gyengének és fásultnak érezheti magát. Fáradtságot, gyengeséget érezhet, koncentrációs zavarokat és sápadtságot tapasztalhat.
Folát források:
- sötétzöld leveles zöldségek,
- babfélék
- mogyoró,
- tojás,
- teljes kiőrlésű gabonák,
- máj.
Véraláfutások
Ha a szokásosnál több véraláfutást tapasztal, állhat C-vitamin hiány a háttérben. Ez az érfalakat különösen törékennyé teszi, de emellett a K- és a D-vitamin is nagyon fontos szerepet játszik a véralvadási folyamatban. Figyeljen oda a változatos és vitamindús táplálkozásra, fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget és ne dohányozzon.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!