"Szívügyeinkről" szívesen beszélünk?
Szívügyünk lehet a virsli és a szalonna? A sonka, a virsli, a szalonna és más feldolgozott hústermékek napi rendszerességű fogyasztása növelheti egy esetleges szívprobléma, vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Amerikai kutatások, amelyek a rendszeres húskészítmény-fogyasztás és a közötti összefüggést vizsgálták, arra mutattak rá, hogy a vizsgált személyeknél 42%-al nagyobb volt a és 19%-al a előfordulása. Ez a jelenség a napi legalább 50 g húskészítményt fogyasztóknál volt kimutatható.
20 világszerte publikált tanulmány adatait (közel egymillió ember) kiértékelve kiderült, hogy a feldolgozatlan húsok viszont nem növelik a szívbetegségek kialakulási kockázatát. A különbség a húskészítmények só- és tartósítószer-tartalmában keresendő.
A szakemberek tehát mindenképpen azt javasolják, hogy együnk soványabb hússzeleteket, melyet főzve, sütve vagy grillezve készítsünk el, és só helyett használjunk szárított vagy friss fűszereket az ízesítéshez.
(Kommentár: 1. Röviden a vastagbélrák és húsfogyasztás kapcsolatáról. Számos vizsgálat szerint a vörös húsokban gazdag diéta, melyben ugyanakkor kevés a zöldség és gyümölcs, a baromfi és halhús, fokozhatja a vastagbélrák kockázatát. Néhány éve az European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition nevű vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a vörös, és feldolgozott húsokban gazdag - és rostokban szegény - étrend összefüggésben áll a vastagbélrák előfordulásának gyakoribbá válásával.
Kommentár 2. Néhány szó a hústermékek fogyasztásáról, és a szív- érrendszeri betegségek kockázatáról. A szív- érrendszeri betegségekkel megelőző, ill. azokkal együttjáró atherosclerosis (érelmeszesedés, érfali plakk-képződés) szintén részben étrendi hibákkal, helytelen táplálkozással is összefüggésbe hozható. Természetesen itt számos öröklött és "szerzett" tényező is közrejátszik az elhízástól a dohányzáson, stresszen ,mozgásszegény életmódon stb. át, de nem hanyagolható el a kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe sem, gondoljunk pl. az ún. mediterrán diétára. A szerk., Dr. Székely G.)