Szezám, tárulj!
Magosan a csontokért – a szezámmag titkai. Valóban ismerjük a szezámmagot? Most megtudhatjuk mire is képes a magok királya. Hát, táruljon az a szezám!
A szezám kultúrnövénnyé válása tisztázatlan, eredete vitatott. De a múltja talán nem is érdekes. Foglalkozzunk a jelennel, azaz, hogy mindennapjaink és az ételeink részévé vált egy kis mag. A boltok polcain találkozhatunk hántolatlan, hántolt és pirított változattal, valamint a kevésbé ismert fekete szezámmal.
Orvos a házban
Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. A csontrendszer és a fogak épségének megőrzésére is kiváló. Kalcium tartalma hétszer több mint a tehéntejnek, és a csontrendszer regenerálódásához szükséges ásványi anyagokban is az egyik leggazdagabb élelmiszer.
A szezámolaj telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban gazdag, melyek megvédik a sejteket a káros anyagoktól és az öregedéstől. A szezámmag csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Gátolja a bőrön keletkező sejtburjánzást, a melanoma sejtek növekedését.
Hozd a tányérod!
Oxidációt gátló vegyületei természetes úton gátolják a szezámból készült olaj avasodását, így hosszú ideig jó minőségű marad. Maga az olaj azonban nem alkalmas főzésre. Sokkal inkább salátákra, ázsiai ételekre locsolhatjuk.
A magot viszont bátran használhatjuk - és ha már ilyen egészséges, akkor használjuk is – ételeink elkészítéséhez. Szórhatjuk péksütemények tetejére, keverhetjük tésztafélékhez, kenyértésztába, salátákba vagy húsok panírjába. Mézzel és egyéb magvakkal összekeverve természetes édességként is fogyaszthatjuk.
A tányéron túl
Az ázsiai népeknél a halhatatlanság szimbóluma. A Római birodalom fénykorában pedig mézzel elkeverve fő tápláléknak számított, és úgy tartják ettől növekedett meg a harcosoknak az erejük és a férfiasságuk.
A konyhán kívül, pár csepp illóolajjal elkeverve masszázsolajként is remekel.
Biosz óra
A magok toktermésben fejlődnek, lapos tojásdad alakúak, 2-4 mm hosszúak, színük világossárga vagy vörösesbarna. A szezám egy méter magasra megnő, trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, lilás rózsaszínűek.
Az eredeti cikk itt olvasható:
Szerző: Baksa Nikolett