Szereti jól megsózni az ételeket? Ennyivel rövidítheti meg az életét egy új tanulmány szerint
A korai halálozás a mindig sózók közében 28%-kal nagyobb, mint a sosem vagy ritkán sózóknál.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha túlzásba visszük a sóhasználatot:
"Akik az asztalnál tovább sózzák az ételt, nagyobb korai halálozási kockázattal és rövidebb várható élettartammal rendelkeznek.
Az Egyesült Királyság Biobank adatbázisából 501.379 olyan személy adatait elemezték, akik kérdőívet töltöttek ki sóhasználati szokásaikról Az ételek sózásának gyakoriságára vonatkozó információkat (a főzéshez használt són kívül) a kutatók érintőképernyős kérdőív segítségével gyűjtötték össze a a kiinduláskor. A tanulmány az European Heart Journal 07. 10-i számában jelent meg.
A korai halálozás a mindig sózók közében 28%-kal volt nagyobb, mint a sosem vagy ritkán sózóknál. Ez másképpen azt jelenti, hogy míg az átlagnépességben 100 ember közül kb. három hal meg 40-69 éves korában Angliában, addig a mindig sózó csoportban ez a szám eggyel több, azaz kb. 4.
A soha vagy ritkán sózó csoporthoz képest a mindig sózó csoportban a nőknél 1,50, míg a férfiaknál 2,28 évvel alacsonyabb volt várható élettartam 50 éves életkorban. A helyzet némiképpen jobb volt azoknál, akik relatíve a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották."
Olvasson tovább! Nem elég sós az étel? Ezzel a fura módszerrel sósabbnak érezheti
Hivatkozás: Hao Ma, Qiaochu Xue, Xuan Wang, et al. Adding salt to foods and hazard of premature mortality. European Heart Journal, 2022; DOI: 10.1093/eurheartj/ehac208
https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehac208/6623278