Ezeket látta már?

Sópótlók használatával jelentősen csökkentheti vérnyomását - tanulmányok igazolják

Dietetika
2024. április 28. 05:04
Sópótlók használatával jelentősen csökkentheti vérnyomását- tanulmányok igazolják

A hagyományos só mérséklésével akár 40%-kal csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

A (nátrium-klorid) az egyik legtöbbet használt ízesítőszerünk, azonban túlzott alkalmazása köztudottan hozzájárul a vérnyomás megemelkedéséhez és így a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. A nagy mennyiségű sóbevitel szorosan összefügg a szívinfarktus, illetve a stroke fellépésének magasabb kockázatával. Felvetődhet így a kérdés: vajon mivel tudnánk védeni szívünket az ízek feláldozása nélkül? Erre több lehetőségünk is van: az egyik ilyen a sópótlók használata.

A sópótlók célja

A sóhelyettesítők célja az, hogy a nátriumot-kloridot egy másik, szívbarátabb ásványi anyaggal helyettesítsük. Erre kálium-kloridot használnak, mivel íze és működése olyan, mint a konyhai sónak.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy a hagyományos, nátrium-kloridból álló konyhasó káliumos sópótlóval történő helyettesítése miként befolyásolja a vérnyomást. A tanulmányban több mint 600 kínai felnőtt vett részt, akiknek vérnyomásuk eleinte az optimális tartományon belül mozgott. A kutatók véletlenszerűen kiválasztották a résztvevők felét és arra kérték őket, hogy fogyasszanak rendszeresen hagyományos sót, míg a másik csoport tagjaitól a sópótlók használatát kérték. (A vizsgálatban használt sópótlók kb. egyharmadával kevesebb nátrium-kloridot tartalmaztak, mint az asztali só).

A résztvevőket 2 év elteltével megvizsgálták és megállapították, hogy a sópótlót használóknál 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint a hagyományos sót használóknál. Hozzátették, hogy a sópótlók fogyasztók körében nem növekedett meg az alacsony vérnyomás fellépése - ezek az eredmények tehát arra utalnak- hogy ezen készítmények étrendbe való beépítése optimális szinten tarthatja a vérnyomást és potenciálisan csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek fellépésének kockázatát.

Mennyi sót lehet biztonsággal fogyasztani?

Az FDA azt javasolja, hogy egészséges felnőttek 2300 mg-ban maximalizálják a napi nátrium-bevitelt: ez körülbelül egy teáskanál sónak felel meg. Ezzel szemben a felnőttek napi ajánlott kálium bevitele több: férfiaknál 3400 mg, még a nőknek 2600 mg.

Vajon mindenkinek biztonságosak a sópótlók?

Bár a sópótlót használatának egyértelmű előnyei vannak - főleg a magas vérnyomással küzdők esetén-, érdemes további kutatásokat végezni. Használatuk ugyanis kockázatokkal járhatnak azoknál az embereknél, akik olyan állapotokkal küzdenek, melyek károsítják a kálium-kiválasztást (például vesebetegségben, szívelégtelenségben).

Ne csak főzésnél figyeljen a nátrium mennyiségére

A kutatók a tanulmány kiegészítéseként megemlítették, hogy érdemes figyelembe venni azt, hogy különböző országokban honnan származik a nagyobb natrium-bevitel. Kínában például abból, hogy főzés során sok sót adnak az ételekhez, míg pl. az Egyesült Államokban a nátrium bevitelének közel 70%-a a feldolgozott élelmiszerek vagy a gyorséttermi ételek fogyasztásából származnak. Éppen ezért esetükben ennek redukálására is kéne figyelni a sópótlók használata mellett.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a vérnyomás, valamint a szív-és érrendszer egészsége szempontjából gondoskodni kell az összes főbb makrotápanyag megfelelő szintjéről is, valamint érdemes tudni, hogy az alapvetően egészségtelen táplálkozásban egyetlen csere (jelen esetben a só pótlás) nem tudja kiváltani a szívbarát étkezés többi részének fontosságát!

Ezekkel csökkentheti a só bevitelét a mindennapokban

  • Ne vásároljon feldolgozott élelmiszereket.
  • Kerülje a gyorséttermi ételeket.
  • Használjon több zöldfűszert.
  • Citrusfélék hozzáadásával plusz ízt és mélységet adhat ételeinek, így kevesebb sóra
  •  lehet szüksége.
  • Vásárláskor figyeljen arra, hogy az élelmiszer címkéjét.
  • Kerülje a magas sótartalmú szószok használatát (például szójaszósz).
  • Ne tartsa a sót a konyha asztalon (így elkerülheti, hogy egyből odanyúljon).

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Küzdjön a magas vérnyomás ellen DASH diétával!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# só # sópótló # magas vérnyomás # szívbarát # táplálkozás # étkezés # egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés