Reumával él? Ezért jó, ha több sárgadinnyét eszik nyáron
A sárgadinnyét nemcsak finom, édes íze miatt jó enni, hanem az élettani hatásai miatt is megéri fogyasztani.
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A sárgadinnye a görög társánál kevésbé kedvelt, ám tápanyagtartalma jelentősebb. Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú.
Honnan tudjuk, hogy érett a sárgadinnye?
Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.
Milyen hatása van a sárgadinnyének?
Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő záróizom gyulladása esetén.
A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős. A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere.
Miért olyan egészséges a kovászos uborka? Tudja meg, kattintson!
Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.
Ameddig képesek vagyunk ellenállni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek, akkor tartsuk 7-10°-os hőmérsékleten, így garantáltan eláll három vagy akár öt napig is ezt persze nagyban befolyásolja a gyümölcs érettségi szintje. Ha hűtőben tároljuk, figyeljünk arra, hogy más ételek könnyen átvehetik zamatos illatát.
Összegzés
- A sárgadinnye egészséges és tápláló gyümölcs, mely számos tápanyagot tartalmaz.
- A sárgadinnye béta-karotin tartalmának köszönhetően gyulladásos és lázas betegségekre kiváló gyógyír.
- Javítja a közérzetet és a veseműködést, valamint segít női problémák és emésztési problémák esetén.
- Kis mennyiségben fogyasztva cukorbetegek is beilleszthetik étrendjükbe, de figyelni kell a magas cukortartalomra.
- Fontos a megfelelő tárolás, 7-10°-on, hogy a gyümölcs frissen maradjon.
Olvasta már?
- Ízületi gyulladásra ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek
- Porckopás vagy ízületi gyulladás? 6 jel, amiből kiderül
- Ízületi gyulladás: ezekkel az ételekkel enyhítheti
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!