Receptek: tonhal aszalt szilvával (epebetegeknek - cukorbetegeknek)
Új sorozatunk első darabjait látják ma... ételreceptekkel szeretnénk kedveskedni az olvasóknak. Elsősorban olyan recepteket teszünk majd közzé, amelyek valamely krónikus betegség esetén lehetnek hasznosak, benne a hozzávalók, az elkészítés módja, és az energiatartalom. Jó étvágyat kívánunk!
Tonhal aszalt szilvával
Egészségmegőrző, fekélybeteg, cukorbeteg, és epebeteg számára is ajánlható recept.
Hozzávalók (1 főre)
150 g tonhal vagy busa
0,5 dl halalaplé
5 g margarin
25 g aszalt szilva
30 g tejföl
csipet bazsalikom, kakukkfű max. 1/2 - 1/2 g
1 g citrom
1 g só
Epebetegeknek:
Az alaposan megmosott aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A felengedett,szeletekre vágott halat megsózzuk, és szűrt citromlével meglocsolva egy órán át pihentetjük. Majd minden szeletbe belegöngyölünk 1-2 szem magozott szilvát. A szeleteket hústűvel összetűzzük, margarinnal kikent tűzálló tálba egymásmellé rakjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal. A megmaradt szilvát is rárakjuk. A halalaplevet citrommal ízesítve tejföllel elkeverjük, enyhén sózzuk. Ezt a halszeletekre öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Burgonya pürével tálalhatjuk.
Cukorbetegeknek:
Az előzővel azonos, kivéve: csak 3 g margarint, és 15 g szilvát használjunk. Tejfölből a zsírszegény javasolt és csak 20 g mennyiségben.
Energiatartalma:
1 főre 99,1 kJ (23,7 kcal)