Receptek: szalontüdő zsemlegombóccal
Egy finom belsőség, csak ínyenceknek: a szalontüdő...
Szalontüdő zsemlegombóccal A szalontüdőhöz:
1 kg borjúszív és tüdő
1 db vöröshagyma
1 g fokhagyma
2 ek olaj
3 ek liszt
1 ek kristálycukor
1 db kisebb uborka
2 dl tejföl
fűszerek: só, őrölt bors, piros paprika, babérlevél, mustár, citromlé
Elkészítés:
A borjúszívet/tüdőt a hagymával, fokhagymával, só, őrölt bors és babérlevél mellett megfőzzük 2 l vízben, kb. 1,5 óra alatt. Ha kihűlt, a szívet és tüdőt felcsíkozzuk.
Az olajon a cukrot karamellizáljuk, 3 ek liszttel megszórjuk. Piros paprikával is megszórjuk, majd 4-5 dl főzővízzel felengedjük. Mártás sűrűségűre főzzük.
Beletesszük az időközben elkészül felcsíkolt tüdőt, apróra vágott uborkával, tejföllel, mustárral, citromlével ízesítjük, néhány percig forraljuk.
A zsemlegombóchoz:
2 db száraz zsemle
3 ek olaj
15 dkg liszt
2 tojás
petrezselyem
A száraz zsemléket apró kockára vágjuk, forró sütőben megpirítjuk. Apróra vágott hagymát olajon megpirítunk, lisztből, tojásból és kevés vízből galuskatésztát készítünk. A pirított hagymát és az összevágott petrezselymet belekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, majd ezeket forró vízben kifőzzük.
Találhatjuk a finom szalontüdőt 1-1 gombóccal...!