Receptek: magvas zsemle
Finom péksütemény nyárára: a sokmagvas zsemle...
Magvas zsemle (12 darab)
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
300 g fehérliszt
40 g Rama
1 tojás
kb. 2,5 dl langyos víz
50 g cukor
6 g só
20 g friss élesztő
A zsemle tetejére: magvak vegyesen (napraforgó, tökmag, lenmag stb.), tej
Elkészítés:
Kovászt készítünk az élesztővel, fél dl langyos tejjel és csipetnyi cukorral. Majd a kovászt a zsemle hozzávalóival lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a kelesztjük. Mikor megkelt, 12 darabra kiszaggatva, vizes kézzel cipó formává gömbölyítjük. A sütőlapon elhelyezve még 15 percig kelesztjük. A zsemlék tetejét tejjel lekenjük, magvakkal megszórjuk. 180°C-on, kb 20-25 perc alatt pirosra sütjük őket.