Receptek: burgonyás kenyér
Mai receptünk egy finom burgonyás kenyér - kétféle változatban.
Burgonyás kenyér 0,5 kg Graham liszt,
0,5 kg fehér liszt,
0,5 cs élesztő,
3 kk só,
5-6 dl langyos víz,
1/2 dl olaj,
30-50 dkg főtt-áttört burgonya (aki krumplisabban szereti az többet tehet bele)
Elkészítés:
A Graham lisztből,élesztőből, langyos vízből, sóból kovászt készítünk,és egy órát kelni hagyjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk a finomlisztet,olajat, burgonyát,és kis sót még (a burgonya miatt) Jól kidagasztjuk a tésztát, ha ragad akkor több lisztet tegyünk bele.
(Minél tovább dagasztjuk,annál finomabb lesz.)
Kivajazott, lisztezett kenyérformába tesszük,és kelni hagyjuk meleg helyen. Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük..
recept: Kárászné Szeltner Mária
Egy változat: Burgonyás kenyér tejjel-vízzel
A fenti recept annyiban módosul, hogy az
5-6 dl langyos víz helyett fele-fele mennyiségű tej és víz kerül bele, valamint
15 dkg durvára vágott, pirított dió és mogyoró.
A száradás elkerülése céljából több lisztet igényel, tehát kb. 1,5 kg liszt 0,5 kg burgonyához.
recept: Eördögh Erika