Receptek: borjúbecsinált leves
Induló sorozatunk finom és/vagy egészséges ételrecepteket szeretne bemutatni a kedves Olvasóknak. Mindenkit buzdítunk, ha van kedve, ideje, ötlete, küldje be és közzétesszük! (Megjegyzés: ahol tudjuk, feltüntetjük a kalóriatartalmat is. A receptek általában 4 személyre szólnak.)
Borjúbecsinált leves 400 g borjúszínhús
15 g étolaj
15 g barnaliszt (vagy 30 g finomliszt)
100 g sárgarépa (tisztított)
80 g petr.gyökér
50g zellergumó
100 g joghurt (vagy kefír)
½ citrom
10 g vöröshagyma
½ cs. petr.zöldje
8 g konyhasó
A borjúcombot vagy -lapockát kockára vágjuk, a felmelegített olajon átfuttatva, enyhén megsózva, fedő alatt pároljuk.
Ha félig megpuhult, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, finomra vágott petrezselyemzöldet.
Az egészet átpirítjuk, és liszttel meghintjük, majd kb. 2l hideg vízzel felöntjük. Beletesszük az egészben a vöröshagymát, és a levest felforralva a húst puhára főzzük. Végül kefirrel dúsítjuk, összeforraljuk, szűrt citromlével ízesítjük, majd a vöröshagymát eltávolítva, frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Megjegyzés: becsinált levest készíthetünk lezsírozott sertéscombból, lapockából és csirkehúsból is.
E: 238 kcal
F: 17g
Zs: 14,4g
Szh: 10g