Receptek: a dietetikus mai menüajánlata
Mit együnk ma? A dietetikus ajánlata: hamis gulyásleves csipetkével, almás csirkemell hagymás törtburgonyával, és répasaláta.
Mai menüsor:
- Hamis gulyásleves csipetkével
- Almás csirkemell hagymás törtburgonyával (de ez lehet burgonyapüré is akár) és répasalátával
- Desszertnek az ételsor végére ezúttal Densia joghurtot kínálunk.
- Italnak teát és/vagy 1 pohár vörösbort adhatunk.
(Az ételek minden esetben 4 adagra vonatkoznak).
Hamis gulyásleves
Burgonya 320 g
Étolaj 32 g
Vöröshagyma 60 g
Fűszerpaprika 6 g
Lecsó 40 g
Fokhagyma 2 g
Köménymag 0,4 g
Konyhasó 12 g
A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, tűzről levéve a pirospaprikát hozzáadjuk, 5 dl vízzel felengedjük és miután zsírjára pirítottuk beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, a lecsót, az aprított/reszelt fokhagymát, köménymagot és konyhasót. Adagszámnak megfelelő vízzel felengedjük (250 ml/adag) és készre főzzük.
Csipetke
Liszt 40 g + szükség szerint
tojás 1 tojás
Konyhasó 4 g
A hozzávalókat jól eldolgozzuk, pici csipetkéket készítünk, vízben kifőzzük, a leveshez betétnek adjuk.
Almás csirkemell
Csirkemell filé 400 g
Étolaj 24 g
Alma 200 g
Őrölt szerecsendió 0,4 g
Konyhasó 12 g
Csirkemellet szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk és szerecsendióval ízesítjük. Hirtelen a két oldalát olajon fehéredésig sütjük, majd tepsibe téve a karikára vágott almát rátesszük és készre sütjük.
Hagymás törtburgonya
Burgonya 1000 g
Vöröshagyma 60 g
Étolaj* 32 g
Konyhasó 12 g
*(itt lehet az az olaj, ami a hús átpirításából megmaradt)
A burgonyát vízben megfőzöm, áttöröm, levével lazítom kissé, sóval ízesítem. Ezalatt a hagymát olajon fonnyasztom és ráhelyezem az áttört burgonyát, majd jól elkeverem.
Répasaláta
Sárgarépa 400 g
Olívaolaj 15 ml
Citrom 1/2 db
A répát nyersen apróra lereszelem, hozzákeverem az olívaolajat és a fél citrom levét. Ízlés szerint teszek bele picike sót, picike cukrot és oregánót. Hűtőben tartom tálalásig.