Recept: foszlós, puha húsvéti kalács mandulaliszttel
Húsvétkor hagyomány a foszlós kalács sütése. Mandulaliszttel ízletesebb, könnyebb és sokkal egészségesebb is lesz a kalácsunk.
A mandulaliszt kalciumban, E-vitaminban és egyszeresen telített zsírsavakban gazdag liszt. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendbe is könnyen beilleszthető. A gluténérzékenyek is használhatják, mivel nem tartalmaz WGA lektineket. A fogyókúrázók, az alacsony szénhidrát-tartalmú diétát követők és a paleolit étrend hívei számára is ajánlott.
Húsvéti kalács hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg mandulaliszt
- 25 dkg finomliszt
- 6 evőkanál cukor vagy édesítőszer (cukor helyettesítésére jó a sztívia, xilit, eritrit is)
- 1 csipetnyi só
- 3 dl zsírszegény tej
- 1 evőkanál rum vagy rumaroma
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál instant élesztő
- 2 tojássárgája
- 6 dkg margarin
Lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- kevés tej
Elkészítés:
A szitált finomliszthez hozzáadjuk a mandulalisztet, az élesztőt, a cukrot, a tojássárgáját és végül a langyosított tejet. Dagasztjuk, és ha már egy kicsit összeállt, akkor a felolvasztott margarint hozzáadjuk. Kb. 10-15 percig dagasztjuk, addig, amíg elválik a tészta az edény falától.
Folpackkal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 45 perc.
A tésztát óvatosan liszttel meghintett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk, három részre vágjuk és fonattá formázzuk a darabokat. Összefonjuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Meleg helyen még kelesztjük 30 percet. Tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük.
A kalácsokat előmelegített sütőben, 170 fokon sütjük, kb. 30-35 percig.
Olvasta már?
- Kinőheti a gyerek a tojásallergiát?
- Cukorbeteg? Nem mindegy, mennyi tojást eszik!
- Ki ne dobja a tojáshéjat! Sok mindenre használhatja
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!