Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy teljes mennyiségének kiváltására is alkalmas. Próbálja ki az alábbi receptet!
Hozzávalók 1 adaghoz:
- karfiol 250 g
- pulykahús, darált 80 g
- zabpehely 30 g
- barnarizs 50 g
- vöröshagyma 1/3 kisebb fej
- lecsókonzerv* 1 evőkanál
- napraforgóolaj 2 teáskanál
- tejföl, 12%-os 1 közepes evőkanál
- fokhagyma 0,25 gerezd
- fűszerpaprika, őrölt 1 csipet
- feketebors, őrölt 1 csipet
- só 1 csipet
*: A lecsót mi magunk is megfőzhetjük zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma segítségével (kb. 1 kisebb paradicsom és 1 közepes darab zöldpaprika, illetve ízlés szerinti mennyiségű vöröshagyma felhasználásával).
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt, forró vízben előfőzzük, és a kétharmadát magas szélű tepsibe terítjük. A darált pulykahúst hozzákeverjük a meleg vízbe beáztatott, majd kicsavart zabpelyhet, és az olaj, az apróra vágott vöröshagyma, a lecsó, valamint a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk belőle. A rizst sós vízben megfőzzük vagy kevés olajon megpároljuk, majd rásimítjuk a karfiolra. A rizsre terítjük a húst, végül az egészet a maradék karfiollal takarjuk be. Tetejére egyenletesen ráöntjük a tejfölt. Közepesen meleg sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Tápérték-információ 1 személyre:
- Energia: 443 kcal
- Fehérje: 28 g
- Szénhidrát: 33 g
- Zsír: 22 g
- Élelmi rost: 12 g
- Koleszterin: 76 mg
- preventissimo.hu