Az égett pirítósban valóban rákkeltő anyagok vannak? Itt a válasz
Ha véletlenül odaégettük a pirítóst, megehetjük vagy mégsem?
A pirítós, vajjal, lekvárral vagy tojással kombinálva, örömöt okozhat az ízlelőbimbóinknak. Az égetett pirítós illata viszont nem túl kellemes, szinte szúrós, íze pedig olyan durva, hogy akár rákot is okozhat. Melyek az égett pirítós elfogyasztásának rejtett veszélyei?
Mit történik a túlsütés során?
Az égett pirítós kenyérben speciális kémiai reakció, a Maillard-reakció zajlik le. Ennek során a redukáló cukrok és aminosavak reakcióba lépnek, különféle íz- és aromamolekulákat hozva létre. Bár ez a folyamat felelős az ételek ízletességéért, az aszparagin nevű aminosav is részt vesz benne, ami a Maillard-reakció során akrilamidot hoz létre.
Az akrilamid egy szerves vegyület, amely rákkeltő és neurotoxikus hatású lehet. Bár laboratóriumi vizsgálatok állnak rendelkezésre az akrilamid rákkeltő hatására, az emberekre vonatkozó adatok korlátozottak és ellentmondásosak.
Az akrilamid kialakulása elkerülhetetlen bizonyos ételek főzése során, például a burgonyában és a kenyérben. Azonban néhány egyszerű módszerrel csökkenthetjük az akrilamid szintjét, például a burgonya előzetes áztatásával vagy a pirítós enyhébb sütésével.
Összességében az égetett pirítós fogyasztása valószínűleg nem jelent súlyos egészségügyi veszélyt. A tudomány jelenlegi állása szerint az akrilamidot nem lehet teljesen kizárni az étrendből, de kis mértékű túlsütés esetén valószínűleg nem jelent komoly kockázatot az egészségünkre. A pirítós esetében pedig egy egyszerű szabály van: ne égessük, csak enyhén pirítsuk meg, mivel az akrilamidszint összefügg a kenyér barnulásával.
Olvasta már?
- Tévhitek a rákról: ez mind nem igaz!
- Nőgyógyászati rákszűrések: ezeket mindenképp végeztesse el változókorban!
- Rákmegelőzés: nem elég az egészséges életmód, erre a lépésre is szükség van!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!