Evés után gyakran felpuffad a hasa? Ezt az egyszerű szabályt tartsa be!
Ha rendszeresen feszül, puffad a hasa, ezeket a tanácsokat fogadja meg!
A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a galaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Azért, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat!
Bele szeretne férni a nadrágjába? Étkezéskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.
Óvatosan a tejjel
Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.
Figyeljünk a gyümölcsevésre
A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.
A keményítőben gazdag élelmiszerek
Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.
Félre a cukorral
A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.
Tudatosan a babbal
A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.
Összegezve
- Érdemes figyelni a nehezen emészthető szénhidrátokra, mint a gyümölcscukor, tejcukor, keményítő, alkoholban található cukor, és galaktán.
- Azoknak, akik rendszeresen felpuffadnak tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenvednek.
- Ajánlott olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyekben kevés tejcukor található, vagy laktózmentes termékeket vásárolni.
- A különböző gyümölcsök, bogyók, szőlő és citrusfélék könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták.
- A kellemetlen tüneteket okozó ételek helyett fogyasszunk könnyebben feldolgozható alternatívákat, mint a rizs, kukorica, zab és burgonya.
Olvasta már?
- Gyógyteák őszre Szabó Gyuri bácsi házipatikájából
- Vesekő, vesegörcs: ezeket a gyógynövényeket javasolja Szabó Gyuri bácsi
- Ezek Szabó Gyuri bácsi gyógynövényei ízületi gyulladás, porckopás esetén
- Gyógynövények érszűkület, magas vérnyomás ellen
- Vízhajtó, májtisztító és fogyókúrás gyógynövények a bükki füvesembertől
- Torokgyulladás, influenza, köhögés: gyógynövények
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Hasfájás és rendszeres puffadás: ilyenek a gyomorrák korai tünetei