Ezeket látta már?

Evés után gyakran felpuffad a hasa? Ezt az egyszerű szabályt tartsa be!

puffadás, gyomorfájás, puffadás ellen, praktika

Ha rendszeresen feszül, puffad a hasa, ezeket a tanácsokat fogadja meg!

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a galaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Azért, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat!

Bele szeretne férni a nadrágjába? Étkezéskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

Összegezve

  • Érdemes figyelni a nehezen emészthető szénhidrátokra, mint a gyümölcscukor, tejcukor, keményítő, alkoholban található cukor, és galaktán.
  • Azoknak, akik rendszeresen felpuffadnak tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenvednek.
  • Ajánlott olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyekben kevés tejcukor található, vagy laktózmentes termékeket vásárolni.
  • A különböző gyümölcsök, bogyók, szőlő és citrusfélék könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták.
  • A kellemetlen tüneteket okozó ételek helyett fogyasszunk könnyebben feldolgozható alternatívákat, mint a rizs, kukorica, zab és burgonya.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Hasfájás és rendszeres puffadás: ilyenek a gyomorrák korai tünetei

Hasfájás és rendszeres puffadás: ilyenek a gyomorrák korai tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorfekély

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához