Puffadás, bőrpír, hőhullámok - lehet, hogy az étkezése a hibás
Könnyen lehet, hogy bizonyos ételeket el kell hagynia az étkezéséből.
Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint a tünetek hisztamin intoleranciára is utalhatnak.
Mi okozza a hisztamin intolerancia tüneteit?
A hisztamin a szervezetünkben található, és valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben. Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi hisztamin szabadul fel. Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, illetve gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.
Az eredmény minden esetben az, ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.
Ezért jelent gondot az étkezés
Az emberek gyakran olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor - is rontja a hisztamin érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a hisztamin diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a hisztamintolerancia tüneteit nemcsak a magas hisztamintartalmú ételek okozhatják, hanem az egyéni toleranciaszint is nagy szerepet játszik. Valaki érzékeny lehet bizonyos ételekre, míg mások nem tapasztalnak tüneteket ugyanezek fogyasztása után.
Magas hisztamintartalmú ételek és italok
- érlelt sajtok, húsok (például parmezán, gouda, cheddar, kolbász, sonka)
- fermentált ételek
- vörösbor
- pezsgők
- sör
- erjesztett szeszes italok (például pálinka, whisky)
- hal konzerv
- paradicsom
- eper
- citrusfélék
- feldolgozott ételek (készételek, chips-ek)
Ilyen panaszok jelentkezhetnek
A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
Dr. Németh Alíz elmondta, hogy ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni. A diaminooxidáz (DAO) enzim szintjének meghatározása a vérben fontos vizsgálat ekkor, mivel ez az enzim felelős a hisztamin lebontásáért.
Összegezve
- A hisztamin intolerancia tünetei sokfélék lehetnek.
- Az ételek és gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet hisztamin szintjét.
- Az hisztamin intoleranciára utaló tünetek többek között orrfolyás, magas vérnyomás, hőhullám, fejfájás, puffadás.
- A panaszok esetén ajánlott a gasztroenterológussal konzultálni.
Olvasta már?
- Gyomorfekély diéta: ezek a tiltólistás ételek, italok
- Gyomorfekély: ezek a hétköznapi rossz szokások bajt okozhatnak
- Ezek a gyomorfekély leggyakoribb tünetei: a puffadás az egyik jel
- Gyakori puffadás, rossz emésztés, hasfájás - ezek a gyomorrák korai jelei
- Gyomorrák: mikor műthető, mikor kell kemoterápia?
- Ez a baktérium vígan elél a gyomorban és gyomorrákot okoz
- Tumormarkerek a leleten: ezzel jelzik a rákos elváltozást
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Milyen, amikor fekély okozza a gyomorfájást?