Pajzsmirigy-alulműködés esetén ezeket a zöldségeket jobb, ha kerüli!
Pajzsmirigy-alulműködésnél egyes ételek támogatják a pajzsmirigy működését, ugyanakkor mások gátolják.
A pajzsmirigy-alulműködés elsődleges terápiája a megfelelő gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy megfelelően összeállított étrenddel, vitaminok fogyasztásával is. A pajzsmirigy-alulműködés során jobban teszi, ha az étkezésére is odafigyel. Fogyasszon minél több feldolgozatlan ételt. Kerülje a túl sok finomított szénhidrátot, túlzott állati eredetű zsiradék fogyasztását, grillezett ételeket, mikrohullámú sütőben készült ételeket, mivel ezek fokozhatják a szervezetben lévő gyulladást, így negatívan hathatnak a pajzsmirigyre is.
Emellett érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy-alulműködés (főleg az autoimmun eredetű) gyakran együtt jár a cöliákiával - amennyiben ennek felmerül a gyanúja, javasolt kivizsgáltatnia magát. Igazolt cöliákia esetén mindenképp - illetve, ha a negatív eredmény ellenére is szeretne gluténmentesen étkezni- érdemes szakemberhez fordulnia, aki a megfelelő étrend összeállításában tud segíteni.
Vitaminok, ételek pajzsmirigy-alulműködésre
Vannak olyan ételek, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a szerv egészséges működéséhez. Ilyenek például bizonyos gyümölcsök (a bogyós gyümölcsök, eper, málna, szeder, áfonya, bodza), mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek csökkentik a gyulladásos folyamatokat és hozzájárulnak az immunrendszer működéshez. Továbbá fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány fehérjéket, növényi eredetű olajokat, valamint omega3-ban gazdag halakat (lazac, makréla) és magokat (pl. lenmag, dió), ugyanis ezek szintén csökkenthetik a gyulladást a szervezetben.
Ne feledkezzen meg mindezeken kívül az olyan értékes fehérjeforrásokról sem, mint a bab, a hüvelyesek, baromfik és a tojás, valamint a D-vitaminban gazdag ételekről sem, mint pl. a máj, a tojássárgája és a tej!
Fokozza a pajzsmirigy-alulműködésre ajánlott vitaminok, ásványi anyagok fogyasztását
"Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek fokozottabb bevitele igen pozitív hatást gyakorolnak a pajzsmirigy működésére. Ilyen az A-vitamin, B12-vitamin, szelén, cink valamint a jód. Ám ez utóbbival óvatosan bánjon, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, melyeken csak ront a jód, ezért mindenképp egyeztessen orvosával a szedéséről" - figyelmeztet Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Korlátozza a pajzsmirigy-gátló ételeket
Ahogy vannak olyan élelmiszerek, melyek támogatják a pajzsmirigy működését, így léteznek olyanok is, melyek sajnos gátolják. Akadnak ugyanis olyan ételek, melyek akadályozhatják a jód felvételét - ilyen például a káposzta, a kelbimbó, a brokkoli - ha mégis megkívánná őket, jól főzze meg, és semmiképp se nyersen fogyassza őket!
Összegezve
- A pajzsmirigy-alulműködésnél fontos a megfelelő étrend összeállítása.
- Kerülni kell a túl sok finomított szénhidrátot, túlzott állati eredetű zsiradékot, grillezett ételeket és mikrohullámú sütőben készült ételeket.
- Ajánlott bogyós gyümölcsöket, friss zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, omega3-ban gazdag halakat és magokat fogyasztani.
- Fontos a vitaminok és ásványi anyagok fokozott bevitele, például A-vitamin, B12-vitamin, szelén, cink és jód, de az utóbbit csak óvatosan a pajzsmirigyzavarok esetén.
- Vannak olyan élelmiszerek, melyek gátolják a pajzsmirigy működését, például káposzta, kelbimbó, brokkoli, ezeket nyersen ne, csak jól megfőzve fogyassza.
Olvasta már?
- Ihatnak kávét a pajzsmirigybetegek? Itt a válasz!
- Mennyi jódra van szükségünk?
- 10 tünet, amiből rájöhet, ha pajzsmirigy beteg
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!