Ezeket látta már?

Oreo: tudósok vizsgálták, szét lehet-e tökéletesen szedni

oreo, krém, keksz, kutatás

Kutatók tanulmányozták, hogyan lehet úgy szétválasztani az Oreo kekszet, hogy a krémes töltelékből mindkét kekszdarabra ugyanannyi jusson.

Crystal Owens, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) gépészmérnöki doktorandusza és csapata reométerrel, vagyis egy olyan műszerrel választotta szét az Oreót, ami a különböző anyagok nyomatékát és viszkozitását méri. A kísérlet során kiderült, hogy még laboratóriumi körülmények között is gyakorlatilag lehetetlen egyenletes krémeloszlást elérni - olvasható a Physics of Fluids című folyóiratban megjelent, abszolút magával ragadó tanulmányban, amit a Computer World szúrt ki.

Oreo: laboratóriumi körülmények között próbálták tökéletesen szétcsavarni

"Engem személy szerint az a vágy motivált, hogy megoldjak egy olyan kihívást, amely gyerekkoromban fejtörést okozott: hogyan lehet szétszedni egy Oreót úgy, hogy a krém egyenletesen maradjon mindkét ostyán?" - tette fel a költői kérdést Owens, aki kollégáival közösen megalkotta az Oreométert. Ez egy 3D-nyomtatott eszközt, amit Oreókhoz és hasonló méretű kerek tárgyakhoz terveztek.

Az eszközzel miután szétcsavarták az Oreót, megvizsgálták a krém arányát az egyes ostyákon, majd az eredményeket feljegyezték. A kísérletnél többféle variációt is kipróbáltak: például tejbe mártották a kekszeket, változtatták a műszer forgási sebességén, ezen kívül különböző Oreo ízeket és töltelékmennyiségeket teszteltek.

Oreo: furcsa állaga van a krémnek

"Az eredmények igazolták azt, amit gyerekkoromban láttam - nem találtunk megfelelő trükköt az Oreo szétválasztására. Lényegében minden lehetséges csavarási konfigurációban hajlamos a krém leválni az egyik ostyáról, ami egy majdnem csupasz és egy majdnem teljesen krémes ostyát eredményez. Abban az esetben, ha a krém mindkét ostyára kerül, hajlamos kettéosztódni, így mindkét ostyára inkább egy "félholdnyi" krém kerül, mintsem egy vékony réteg. Így nem titok, hogy a krém egyenletes leosztását csak kézi beavatkozással lehetett elérni" - tette hozzá Owens, aki számára az eredmény meglepő volt, mert azt feltételezte, hogyha tökéletesen szétszedik a kekszet, akkor az ostyák közötti krém is tökéletesen eloszlik.

A kutatás során a szakemberek megállapították, hogy az Oreót a cukormázhoz hasonló krémmel töltik, és nem tartalmaz tejterméket. A töltelék reológiai szempontból azonban a folyadékokhoz hasonlít.

Állandóan csak nassolna? Ezek a krómhiány jelei - olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához