Szponzorált tartalom
Nemzetközi konyha: íme egy lista a legjobb külföldi ételekről!
A nemzetközi gasztronómia egy sor ínyenc ételt hozott be a hétköznapjainkba. Ezeket most egy listába szedtük, és szavazást is indítottunk, hogy kiderítsük, melyik a legfinomabb külföldi fogás!
Elindult a Mit eszik az ország? legújabb gasztrofelmérése! Ezúttal a nemzetközi konyha, a külföldi ételek állnak a középpontban, és szavazás során arra vagyunk kíváncsiak, melyek a legkedveltebb specialitások itthon. Érdemes végignézni az izgalmas listát, hiszen amellett, hogy leadhatjuk voksainkat, akár inspirációt is nyerhetünk a főzéshez egy vagy több új fogással gazdagítva a repertoárunkat.
Vendégeink, családunk biztonyosan örömmel kóstolnának meg például egy házi készítésű csevapcsicsát, pho levest, sushit, gyrost vagy hamburgert, hogy csak a párat említsünk. De akár önmagunk örömére is összeállíthatunk egy finom hagymalevest, sajtfondüt is például, a francia gasztronómiából merítve!
Hogyan készítsünk baklavát otthon? Íme a recept!
Hozzávalók 1 tálcához:
A süteményhez:
- 25 dkg vaj
- 30 dkg diódarabkák
- 12,5 dkg őrölt mandula
- 7,5 dkg szeletelt pisztácia
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk. őrölt kardamom
- 12 lap filo tészta (2 x 27 dkg-os csomag)
A mázhoz:
- 25 dkg cukor
- 0,5 citrom leve
- 1 ek. narancsvirágos víz (vagy ízlés szerint)
Elkészítés:
- A vajat felolvasztjuk. A diót durvára őröljük vagy aprítjuk, hogy darabos törmeléket kapjunk, majd belekeverjük a darált mandulát és a szeletelt pisztáciát is. Belereszeljük a narancs héjat, megszórjuk 1 csipet sóval és a kardammal fűszerezzük. Hozzáadunk 5 ek olvasztott vajat és alaposan összekeverjük.
- A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő, egy 30x25 centis tepsit pedig alaposan kikenünk az olvasztott vajjal. A tésztát kiterítjük egy tiszta munkafelületre, majd a formát kibéleljük a formát egy lap filóval. Megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszünk egy újabb tésztalapot. Ezt is vajjal kenjük, majd új lapot teszünk. Addig ismételjük, amíg a tésztalapok feléhez érünk.
- A diós keveréket egyenletesen, a tészták tetejére kanalazzuk, majd befedjük a maradék lapokkal úgy, hogy minden filo tésztát ismét megkenünk olvasztott vajjal. A tetejére kenjük a maradék olvasztott vajat. A rétegeket egy éles késsel párhuzamos vonalakban átvágjuk, majd a tepsit az előmelegített sütőbe toljuk és a baklavát kb. 60 percen keresztül sütjük.
- Közben a mázhoz a cukrot és a citromlevet feltesszük melegedni kb. 12,5 dl vízzel. Felforraljuk, simára keverjük, majd 10 percig főzzük még, hogy szirupszerű legyen. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a narancsvirágos vizet is.
- Amikor a baklava aranyszínűre sült, kivesszük a sütőből, a hőfokot pedig 180 °C-ra emeljük. A süteményt egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a sütőbe további 5 percre. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd amikor már az összes szirupot magába szívta, szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Recept forrása: The Guardian.com
Itt a sütőben sült hotdog receptje is!
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 8 darab bőrös virsli
- 25 dkg sajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 8 hot dog kifli
- 3 ek. mustár
- 3 ek. ketchup
- 1 ek. olaj a tepsihez
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A virsliket megmossuk, leszárítjuk. A sajt felét vékony hasábokra, a többit vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
- Tepsit kikenünk olajjal. A kifliket hosszában bevágjuk (ne vágjuk ketté!), a belsejét kikaparjuk, majd megtöltjük mustárral és ketchuppal. Megszórjuk az apróra vágott hagymával, és 1-1 vékony szelet sajtot fektetünk rájuk.
- A virsliket hosszában bevagdossuk, majd sajtrudakat dugunk a bevágásba. A sajtszeletekre tesszük a virsliket, és tepsibe egymás mellé rakjuk, ha maradt még sajt, ráreszeljük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Frissen, zöldfélékkel tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 410 kcal
Fotó és recept: Nagy Anikó
További külföldi ínyenceket és a szavazást a Mit eszik az ország? weboldalán találhatjuk. Szavazzunk kedvenceinkre, kattintsunk IDE!