Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nemzetközi konyha: íme egy lista a legjobb külföldi ételekről!

Baklavát is készíthetünk házilag

A nemzetközi gasztronómia egy sor ínyenc ételt hozott be a hétköznapjainkba. Ezeket most egy listába szedtük, és szavazást is indítottunk, hogy kiderítsük, melyik a legfinomabb külföldi fogás!

Elindult a Mit eszik az ország? legújabb gasztrofelmérése! Ezúttal a nemzetközi konyha, a külföldi ételek állnak a középpontban, és szavazás során arra vagyunk kíváncsiak, melyek a legkedveltebb specialitások itthon. Érdemes végignézni az izgalmas listát, hiszen amellett, hogy leadhatjuk voksainkat, akár inspirációt is nyerhetünk a főzéshez egy vagy több új fogással gazdagítva a repertoárunkat.

Vendégeink, családunk biztonyosan örömmel kóstolnának meg például egy házi készítésű csevapcsicsát, pho levest, sushit, gyrost vagy hamburgert, hogy csak a párat említsünk. De akár önmagunk örömére is összeállíthatunk egy finom hagymalevest, sajtfondüt is például, a francia gasztronómiából merítve!

Hogyan készítsünk baklavát otthon? Íme a recept!

Hozzávalók 1 tálcához:

A süteményhez:

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg diódarabkák
  • 12,5 dkg őrölt mandula
  • 7,5 dkg szeletelt pisztácia
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 12 lap filo tészta (2 x 27 dkg-os csomag)

A mázhoz:

  • 25 dkg cukor
  • 0,5 citrom leve
  • 1 ek. narancsvirágos víz (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A vajat felolvasztjuk. A diót durvára őröljük vagy aprítjuk, hogy darabos törmeléket kapjunk, majd belekeverjük a darált mandulát és a szeletelt pisztáciát is. Belereszeljük a narancs héjat, megszórjuk 1 csipet sóval és a kardammal fűszerezzük. Hozzáadunk 5 ek olvasztott vajat és alaposan összekeverjük.
  2. A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő, egy 30x25 centis tepsit pedig alaposan kikenünk az olvasztott vajjal. A tésztát kiterítjük egy tiszta munkafelületre, majd a formát kibéleljük a formát egy lap filóval. Megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszünk egy újabb tésztalapot. Ezt is vajjal kenjük, majd új lapot teszünk. Addig ismételjük, amíg a tésztalapok feléhez érünk.
  3. A diós keveréket egyenletesen, a tészták tetejére kanalazzuk, majd befedjük a maradék lapokkal úgy, hogy minden filo tésztát ismét megkenünk olvasztott vajjal. A tetejére kenjük a maradék olvasztott vajat. A rétegeket egy éles késsel párhuzamos vonalakban átvágjuk, majd a tepsit az előmelegített sütőbe toljuk és a baklavát kb. 60 percen keresztül sütjük.
  4. Közben a mázhoz a cukrot és a citromlevet feltesszük melegedni kb. 12,5 dl vízzel. Felforraljuk, simára keverjük, majd 10 percig főzzük még, hogy szirupszerű legyen. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a narancsvirágos vizet is. 
  5. Amikor a baklava aranyszínűre sült, kivesszük a sütőből, a hőfokot pedig 180 °C-ra emeljük. A süteményt egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a sütőbe további 5 percre. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd amikor már az összes szirupot magába szívta, szeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 90 perc

Recept forrása: The Guardian.com

Itt a sütőben sült hotdog receptje is!

Sütőben sült hotdog Sütőben sült hotdog Forrás: Nagy Anikó

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 8 darab bőrös virsli
  • 25 dkg sajt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 8 hot dog kifli
  • 3 ek. mustár
  • 3 ek. ketchup
  • 1 ek. olaj a tepsihez

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A virsliket megmossuk, leszárítjuk. A sajt felét vékony hasábokra, a többit vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.  
  2. Tepsit kikenünk olajjal. A kifliket hosszában bevágjuk (ne vágjuk ketté!), a belsejét kikaparjuk, majd megtöltjük mustárral és ketchuppal. Megszórjuk az apróra vágott hagymával, és 1-1 vékony szelet sajtot fektetünk rájuk. 
  3. A virsliket hosszában bevagdossuk, majd sajtrudakat dugunk a bevágásba. A sajtszeletekre tesszük a virsliket, és tepsibe egymás mellé rakjuk, ha maradt még sajt, ráreszeljük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Frissen, zöldfélékkel tálaljuk. 

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 30 perc múlva

1 adag: 410 kcal

Fotó és recept: Nagy Anikó

További külföldi ínyenceket és a szavazást a Mit eszik az ország? weboldalán találhatjuk. Szavazzunk kedvenceinkre, kattintsunk IDE!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához