Néhány jó szó - a banánról...
A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti.
A múlt század elején a legközkedveltebb a ma már ismeretlen grózmishhel fajtát egy súlyos gombás betegség irtotta ki. A termesztőknek hosszú évekre volt szükségük egy új fajta nemesítéséhez. A cavendish 15-20 éven belül a világon a legelterjedtebb lett ma is ezt esszük.
A sárga gyümölcs Afrikában és Ázsiában félmilliárd ember számára nélkülözhetetlen alap élelmiszer. Olyan nekik, mint nálunk a krumpli vagy az alma. A banán ugyanis fehérjében kétszer olyan gazdag, mint más rokonai. Szénhidrát tartalma háromszor-négyszer is meghaladja az átlag gyümölcsökét. Zsírtartalma pedig szinte minimális 0.1 százalék. Magyarországon a banán inkább csak desszertnek számít, de nem csak az édes íze az egyedüli jó tulajdonsága.
Nagy Dóra Zsuzsa (NDZs):
"Ezt kicsit tudjuk hasonlítani a csokoládéhoz is. Jókedvet teremt, a boldogsághormon szintjét növeli, illetve szénhidrát tartalma miatt is, mivel könnyen felszívódó széánhidrát, tehát könnyen mozgósítható energiát ad. Jobb kedvünk lesz, energikusabban fogunk mozogni."
A banán a közhiedelemmel ellentétben nem fa, hanem a legnagyobb lágyszárú növény, ami akár a 15métert is elérheti. Magyarországra közép és dél-amerikai ültetvényekről érkezik. Itt zölden szüretelik és hűtés nélkül szállítják Európába.
NDZs:
"A banánt mindenféleképpen hamarabb leszüretelik. Tehát nem kapja meg azokat az ásványianyagokat, napfényt , vizet, ami alapján kialakulhatna a tápanyag tartalma, ásványianyag tartalma, szénhidrát tartalma, fehérje tartalma valószínűleg picit kevesebb lesz, mint a napon érlelt, érett állapotban leszedett banáné."
Az érelelésen kívül azonban incs más lehetőség, hiszen ha éretten szednék le a banánt nem bírná ki a hajóutat, elrohadna. A történelem úgy tűnik megint megismételheti magát. A grozmichhel után ugyanis, a nálunk kedvelt genetikailag elaggott kevendis fajtát is gombás betegség fenyegeti. A cavendish ugyanis magtalan banán, így képtelen genetikailag fejlődni, a környezetéhez alkalmazkodni.
Czóbel Szilárd, kutató
"Vannak olyan típusai a cavendishnek is, amely érzékeny gombabetegségre. Ilyen a legutóbbi időben felbukkant sigatoka nevű kór, amely a banán leveleit támadja meg és ezáltal a termelés mennyiségét 50 százalékkal csökkenti és pár éven belül fel kell hagyni a különböző monokultúrákkal."
12 ország kutatói alkották meg a gyümölcs teljes genetikai térképét. Ezzel a betegeskedés miatt háttérbe szorult fajtáknak is képesek a kutatók úgy befolyásolni, hogy az ültetvényeken újra megjelenjenek, a meglévők pedig ellenállóbbak legyenek.
Reméljük az egyedülállóan édeskés Cavendish eredményesen veszi fel a harcot a fertőzésekkel.
Szerző:
Nagy Dóra Zsuzsa, Czóbel Szilárd kutató