Napi menüötletünk - háziasszonyoknak
Hogyan állítsunk össze egy napi menüt, mit ajánl a dietetikus?
Receptjeink 4 adagra szólnak!
Csirkeaprólék leves
Hozzávalók:
Csirkeaprólék 480 g
Sárgarépa 100 g
Petrezselyemgyökér 60 g
Gomba 20 g
Zöldborsó 80 g
Zeller 20 g
Étolaj 24 g
Vöröshagyma 20 g
Őrölt bors 0,4 g
Petrezselyemzöld 1/5 cs.
Konyhasó 12 g
Elkészítés:
A húst forró olajon átpirítjuk.
Hozzáadjuk az apródarabokra vágott zöldségeket, zöldborsót és a petrezselyemzöldet.
Összepirítjuk, majd adagonként 250ml vízzel felöntjük, bors és só bele, így készre főzzük.
A levesbetét, amit külön főzzünk meg:
Vajasgaluska
Hozzávalók:
Liszt 40 g
Tojás 1db
Vaj 12 g
Só 4 g
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót.
Laza galuskatésztát készítünk, nyugodtan géppel simára lehet dolgozni, majd forrásban levő vízbe beleszaggatjuk.
Alma mártás
Hozzávalók:
Alma 400 g
Tejföl 120 ml
Liszt 48 g
Kristálycukor 60 g
Citrom ½ db
Szegfűszeg (egész) 0,4 g
Fahéj (egész) 0,4 g
Konyhasó 2 g
Elkészítés:
Adagonként 200 ml vízből, a cukorból, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval a citrom vékonyan lehámozott héjával szirupot készítünk. 15-20 perc forralás után a fűszereket kivesszük, a feldarabolt almát beletesszük, megfőzzük. A finomhabarást hozzámelegítéssel belekeverjük. Piskótával kínáljuk.
Piskóta
Hozzávalók:
Tojás 2 db
Liszt 40 g
Kristálycukor 40 g
Elkészítés:
A félig habbá vert tojásfehérjéhez a cukor felét hozzáadjuk és kemény habbá verjük.
A maradék cukorral a tojássárgáját habosra keverjük, óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot, a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.