Mit várhatnak a reformétrendek hívei a teljes kiőrlésú, magas rosttartalmú reformkenyerektől?
Egy lehetséges válasz szerint túl sokat nem.
A témáról Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt közösségi oldalán.
"Összességében túl sokat nem, így célszerű kevés pékárut/tésztafélét fogyasztani, de a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek jó hatással lehetnek az éhomi vércukorszintre 2. típusú cukorbetegeknél.
Egy új szakirodalmi értékelés eredményei arra utalnak, hogy az élelmi rostban, teljes kiőrlésű gabonában magas és/vagy funkcionális összetevőket tartalmazó reformkenyerek jótékony hatással lehetnek az éhomi vércukorszintre felnőtteknél, elsősorban 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
A kenyér a gabonából származó szénhidrátok egyik fő forrása világszerte. A finomított, alacsony élelmi rosttartalmú és magas glikémiás indexű gabonafélék bőséges bevitele összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek fokozott kockázatával. Ezért a kenyér összetételének javítása hatással lehet a lakosság egészségére.
Egy új szisztematikus áttekintés és meta-analízis (korábbi vizsgálatok összesített elemzése) a reformkenyerek rendszeres fogyasztásának cukoranyagcserére gyakorolt hatását értékelte egészséges, szívanyagcsere kockázattal rendelkező vagy 2. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek körében.
Az áttekintett korábbi vizsgálatok kenyérfogyasztást (≥2 hét) tanulmányoztak felnőtteknél és cukoranyagcsere paraméterekről számoltak be (éhgyomri vércukorszint, éhgyomri inzulin, HOMA-IR, HbA1c (glikált hemoglobin) és étkezés utáni glükózszintek). Huszonkét vizsgálat felelt meg a beválogatási kritériumoknak (1037 résztvevő).
A "szokásos" avagy összehasonlító kenyérhez képest a reformkenyerek fogyasztása alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet eredményezett (-0,21 mmol/L), de nem volt különbség az éhomi inzulin, a HOMA-IR, a HbA1c, valamint az étkezés utáni glükózszint-emelkedés esetében.
Az alcsoport-elemzések csak a 2. típusú cukorbetegek körében mutattak ki jótékony hatást az éhomi vércukorszintre."
Hivatkozás: Schadow AM, Revheim I, Spielau U, Dierkes J, et al. The Effect of Regular Consumption of Reformulated Breads on Glycemic Control: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2023 Jan;14(1):30-43. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322013096
Olvasta már?
- Kenyerek cukorbetegeknek: ezeket eheti, ha diabéteszes
- Magas a koleszterinje? A dietetikus ezeket az ételeket ajánlja
- Vigyázzon a mentes ételekkel, ha diétázik - jobban hizlalhatnak
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!