Mit üzen Jamie Oliver? (háziasszonyok, figyelem...)
Jamie Oliver azt vallja, hogy jó ételt nemcsak mesterszakácsok tudnak főzni, hanem bárki, csak jó alapanyagok kellenek hozzá.
"Nem titok, hogy imádom Olaszországot, és azt a szenvedélyt, amivel az olaszok viszonyulnak ételeikhez. Hiszem, hogy ez a szenvedély teszi őket igazán fogékonnyá a főzésre. A mártások, pestók sokasága lehet a kulcs ahhoz, hogyan varázsoljuk konyhánkba a csodálatos olasz ízeket, a legjobb alapanyagokból. Aromájuk friss, használatuk pofonegyszerű."
A pestók, mártások, balzsamecet, olíva olaj, articsóka, napon szárított paradicsom, tészták és különleges fűszerkeverékek alkotják Jamie Oliver védjegye alatt kínált élelmiszereket.
Elkészítésükhöz friss fűszereket és a legjobb minőségű paradicsomot és zöldségeket használják, ezáltal ízük intenzívebb, markánsabb.
Jamie Oliver különleges, saját receptjei által készített olasz élelmiszerei 2008 év végén Magyarországra is megérkeztek, és az óta is töretlen sikernek örvendenek. Az új ízekről és a magyar konyháról is beszélt a sztár szakács.
Mi a véleményed az új ételválasztékról és az új ízekről?
Ezek a receptek, amelyeken egy jó ideig dolgoztam és örömre szolgálnak, hogy ezek az igazán finom és különleges ízek most mindenki számára elérhetővé válnak.
Hogyan dolgoztál a termékek ízén, hogy a kívánt eredményt érd el? Tesztelted és kóstoltad ezeket a végső stádiumokban? Mit mondanál róluk?
Minden lépésben és minden módon benne vagyok abban, hogy az ízek aránya megfelelő, hogy a legjobb paradicsomot és fűszernövényeket használjuk. Tehát valóban személyesen kóstolok meg és ellenőrzök mindent annak érdekében, hogy minden a lehető legjobb legyen.
Mit mondanál a kétkedőknek az ételválasztékotok minőségéről?
Nagyon büszke vagyok a választékunkra. Csodálatos olasz beszállítóink vannak és fantasztikus alapanyagaink.
Vannak terveitek más nemzetek ételspecialitásaival kapcsolatban is? Mexikói, indiai vagy kínai?
Én a mediterrán és brit ételekről vagyok ismert, ezért jelenleg erre koncentrálunk.
Ettél már magyar gulyást?
Természetesen. Az Egyesült Királyságban ezt ’Goulash’ néven ismerik és egy sor saját receptem van erre a website-omon.
Hallottál már a magyar szürke marháról és a gyapjas sertésről, amit mangalicának hívnak. Ezek egyre népszerűbbek az egészséges húsuk miatt. Kipróbálod majd ezeket is?
Hallottam már a gyapjas disznókról, de még nem ettem. Mindig hajlandó vagyok bármit kipróbálni, ami a gyönyörű országotokból származik.
Mit szokott a párod, Jools főzni otthon? Jó szakácsnő? Használod a kínálatotokat otthon?
Jools szuperül ellátja a konyhai feladatokat, a hét folyamán ő főz, amíg én dolgozom. Mindig mást eszünk, attól függően, milyen zöldségek, gyümölcsök vannak a kertben. A lényeg az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.
Természetesen használom őket, remek alapanyagok, levesekhez, pizzához, körethez, bármihez.
Miért, mikor és hogyan határoztad el, hogy szakács leszel?
Az iskolában sok tárgyból nem voltam jó, mert az olvasással és az írással problémáim voltak, ugyanis diszlexiás vagyok. Szerencsére már korán elkezdtem a főzést a családi éttermünkben, édesapám mellett kisegítőként. Imádtam sürögni, forogni a konyhában és tudtam, hogy ez az a dolog, amivel az életem során foglalkozni szeretnék.
Mit gondolsz, mi lennél, ha nem szakács lennél? Volt más dolog, amit érdekelt?
Az egyedüli, amit kedveltem az a fával való munka, tehát asztalos lehetnék még, azt hiszem.
Mi a te kedvenc tavaszi – nyári recepted?
Van rengeteg kedvenc tavaszi receptem, de ha egyet választanom kell, azt szeretem, amikor a spárgaszedésre kész április-május körül és egy fantasztikus rizottót csinálok spárgával, citrommal és mentával.
Mit üzennél a magyar háziasszonyoknak?
Legyen öröm a főzés, friss és jó alapanyagokból. Tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, állandó rohanásban vagyunk, de igazán nem sok idő és fáradtság nagyszerű ételeket tenni az asztalra. Nagyon fontosnak tartom, hogy vonjátok be a gyerekeket az ételek elkészítésébe! Csodálkozni fogsz, mennyire élvezik majd főzést, neked meg segítségedre lesznek a kis kukták, ami mindig jól jön.
Érezzétek jól magatokat a konyhában a családdal és a barátokkal, mert a főzés igazi mulatság!
Az eredeti cikk itt olvasható: