Miről szól az OÉTI halállistája?
A sajtóban és a gyártó cégek között az elmúlt napokban nagy port vert fel az OÉTI ún. "halállistája", amely az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálati eredményeit tette közzé az intézet honlapján.
A félreértések eloszlatása céljából itt idézzük a közlemény bevezetőjét:
Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma
Az alábbiakban közölt vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következményekkel járó eljárásnak.
A minták kereskedelmi forgalomból történő beszerzése a 2009-2012. időszakban történt. Az analitikai vizsgálatok az OÉTI-ben, a Nemzeti Akkreditáló Testület által elfogadott, akkreditált mérési eljárással folytak.
A növényi olajok feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak (trans fatty acids, TFA) fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A transz-zsírsavak elfogadható mennyisége 2 g az élelmiszer 100 g zsírjára vonatkozóan.
A kapcsolódó részletes táblázatokat az egyes élelmiszerekről Olvasó