Ezeket látta már?

Miről szól az OÉTI halállistája?

2012.11.02. Módosítva: 2015.11.04.

A sajtóban és a gyártó cégek között az elmúlt napokban nagy port vert fel az OÉTI ún. "halállistája", amely az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálati eredményeit tette közzé az intézet honlapján.

A félreértések eloszlatása céljából itt idézzük a közlemény bevezetőjét:

labor-280x200-d00000534d4ea02b91000

Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma

Az alábbiakban közölt vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következményekkel járó eljárásnak.

A minták kereskedelmi forgalomból történő beszerzése a 2009-2012. időszakban történt. Az analitikai vizsgálatok az OÉTI-ben, a Nemzeti Akkreditáló Testület által elfogadott, akkreditált mérési eljárással folytak.

A növényi olajok feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak (trans fatty acids, TFA) fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A transz-zsírsavak elfogadható mennyisége 2 g az élelmiszer 100 g zsírjára vonatkozóan.

A kapcsolódó részletes táblázatokat az egyes élelmiszerekről Olvasó

Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához