Rájöttek, milyen ételszínezékek, adalékok károsíthatják a beleket
Gyakran használt élelmiszer-összetevők lehetnek előnytelen hatással ránk. Ez a két nanorészecske a hibás.
Az ételszínezékek és a csomósodást gátló anyagok potenciálisan károsíthatják a bélrendszert – figyelmeztetett a Rizikometer, mely az élelmiszeripari trendeket és kockázatokat vizsgálja. Hivatkozva a New Food cikkére, rámutattak, hogy ezek az összetevők fém-oxid nanorészecskéket tartalmazhatnak, ami problémát jelenthet.
Az új kutatás szerint az élelmiszer-színezékekben és csomósodást gátló anyagokban lévő nanorészecskék „károsíthatják az emberi bélrendszer egyes részeit”.
A Cornell és a Binghamton Egyetem tudósai szerint
- a titán-dioxid
- és a szilícium-dioxid
az a két nanorészecske, amelyeket általában élelmiszerfestékekben használnak, s amelyek „negatívan befolyásolhatja a bélműködést”.
„Negatív hatással vannak a kulcsfontosságú emésztést és felszívódást elősegítő fehérjékre” – mondta el Elad Tako, a Cornell élelmiszertudományi docense.
A kutatás elvégzéséhez a tudósok az ember számára megfelelő dózisú titán-dioxidot és szilícium-dioxidot használtak laboratóriumuk in vivo rendszerben, amely „az emberi testéhez nagyon hasonló egészségügyi választ képes produkálni”.
Ezt követően a kutatók csirketojásokba fecskendezték a nanorészecskéket. Amikor a csirkék kikeltek, a tudósok változást észleltek a funkcionális, morfológiai és mikrobiális biomarkerekben a vérben, a nyombélben és a vakbélben is.
„Napi rendszerességgel fogyasztjuk ezeket a nanorészecskéket” – magyarázta Tako. „Nem igazán tudjuk, mennyit fogyasztunk, és nem igazán ismerjük ennek a fogyasztásnak a hosszú távú hatásait. Most sikerült bemutatnunk néhány ilyen hatást, ami kulcsfontosságú a gyomor-bélrendszer egészségének és fejlődésének megértéséhez."
A tudósok az eredmények ellenére sem követelik e nanorészecskék élelmiszerfestékekben való felhasználásának betiltását.
„Egyelőre az volt a cél, hogy felhívjuk rá a figyelmet, s hogy legyenünk tisztában a helyzettel. Mi csupán megnyitjuk az ajtót a viták előtt.” - mondta Tako. „A tudomány dolga és felelőssége, hogy további vizsgálatokat végezzen ezügyben. ”
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!