Eddig azt hittük, a mikrohullámú sütő minden baktériumot megöl - meglepő, amit találtak a kutatók!
A háztartási készülékek belsejében baktériumok sokasága él.
Az „extrémofilok” olyan organizmusok, amelyek képesek túlélni, sőt, még boldogulni is a legzordabb környezetekben, beleértve a forró hidrotermális kürtők belsejét, az Antarktisz fagyos jegét és a Föld kérgének hatalmas nyomását. Most azonban egy hétköznapibb helyen fedezték fel őket: a mikrohullámú sütőkben.
Bár korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a konyhai készülékek, például a mosogatógépek és a kávéfőzők különböző mikroba-közösségeket tartalmaznak, most először vizsgálták a mikrohullámú sütőt, hogy saját mikrobiomja van-e. A Frontiers in Microbiology folyóiratban megjelent kutatás ráerősít a már meglévő tanulmányokra, amelyek egy általános tévhitet kérdőjeleznek meg: hogy a mikrohullámú sugárzás felmelegíti és teljesen elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek ételmérgezést okoznak, például az Escherichia colit és a Salmonellát.
„Mindannyian azt tanultuk az 1980-as évektől kezdve, hogy ha mikrohullámú sütőt használunk, az mindent felmelegít, mindent megöl” – mondja Jason Tetro, kanadai mikrobiológus.
Nem minden pusztul el, amit megmikrózunk
Alba Iglesias, a spanyolországi Valenciai Egyetem mikrobiológusa és kollégái 30 mikrohullámú sütőt vizsgáltak meg – köztük háztartásokban használatosakat, nagyobb terekben, például irodákban közösen használtakat, valamint laboratóriumokban használt készülékeket, amelyekkel mintákat és kémiai oldatokat melegítettek. A csapat letörölte a mikrohullámú sütők belsejét, majd a mintákat Petri-csészékben tenyésztette és meghatározta az ott növekedő mikrobák nemzetségeit. Ezen kívül szekvenálták a mikrohullámú sütőkből vett anyagok DNS-ét is, hogy képet kapjanak az eszközök belsejében található bakteriális sokféleségről.
Ennyiféle baktériumot találtak
Összesen 101 bakteriális törzs nőtt ki a tenyészetekben. A dominánsak a Bacillus, Micrococcus és Staphylococcus nemzetségekhez tartoztak, amelyek általában az emberi bőrön és gyakran érintett felületeken élnek. Az emberi bőrbaktériumok mindhárom típusú mikrohullámú sütőben jelen voltak, de nagyobb mennyiségben fordultak elő a háztartási és közösen használt készülékekben. Néhány ételmérgezéssel kapcsolatos baktériumtípus szintén megjelent néhány háztartási mikrohullámú sütő mintáiban.
A laboratóriumi mikrohullámú sütőkben találták a legnagyobb genetikai sokféleséget a baktériumok között. A kutatók konyhapultokon előforduló baktériumokat és extremofileket is találtak, amelyek képesek ellenállni a mikrohullámú sütőkben előforduló sugárzásnak, magas hőmérsékletnek és extrém szárazságnak.
„Nem kell – földrajzi értelemben vett – egzotikus helyekre menni ahhoz, hogy mikrobák sokféleségét megtaláljuk” – mondja Manuel Porcar, a tanulmány társszerzője, aki szintén a spanyolországi Valenciai Egyetem mikrobiológusa.
A kutatócsoport szerint az általuk talált extremofil törzseket valószínűleg „kiválasztotta” az evolúció azáltal, hogy túlélték az ismételt sugárzási ciklusokat, és akár biotechnológiai alkalmazásuk is lehet, például mérgező hulladékok bioremediációjában. Porcar szerint a következő lépés annak vizsgálata, hogy a mikrohullámú sütő használata hogyan befolyásolja ezeket a baktériumokat hosszú távon.
De akkor mit tehetünk?
A nyilvánosság számára azonban a tanulmány következményei egyszerűbbek. „A mikrohullámú sütő nem egy tiszta, érintetlen hely” – mondja Porcar. Ugyanakkor nem is egy félelmetes kórokozó-rezervoár. Viszont azt javasolja, hogy gyakran tisztítsuk meg a konyhai mikrohullámú sütőt – éppen olyan gyakran, mint ahogy a konyhapultokat szoktuk, hogy eltávolítsuk a potenciális baktériumokat.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!