Mi tesz jót a szívnek? (A portugál étrendről)
A portugál típusú étrend jót tehet a szívnek! Egy új tanulmány kimutatta, hogy a dél-európai atlanti étrend – ha nem akarják túlságosan szigorúan betartani – megóvhatja a szív egészségét.
Portugália északi, illetve Spanyolország északnyugati részének lakói (Galícia) körében igen alacsony a szívbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma, jegyezte meg munkatársaival Dr. Andreia Oliveira, a portoi orvosi egyetem munkatársa. Ez a halálozási arány nagyon hasonló Franciaországéhoz, Olaszországéhoz és Görögországéhoz, ahol általában a gyümölcsökben, zöldségekben, olivaolajban, teljes kiőrlésű gabonában és mogyorófélékben gazdag, tejtermékben és vörös húsokban viszonylag szegény mediterrán étrendet követik.
A dél-európai atlanti étrend (SEAD), mely Portugália északi részén és Galíciában őshonos, sok halat tartalmaz (különösen tőkehalat), vörös húst, sertést, tejtermékeket, zöldséget, hüvelyeseket, burgonyát és bort.A kutatók meg akarták vizsgálni, hogy ennek a táplálkozási mintának van-e valami köze a régióban tapasztalható alacsony szívbetegségi kockázati rátához. Ugyanarról a területről megvizsgáltak 820 olyan embert, aki már átesett infarktuson, és 2 196 olyat, aki nem.
Azoknak, akiknek az étrendje a leginkább hasonlított a SEAD-ra, 33 %-kal csökkent az esélyük a szívinfarktusra. Egy kilencfokú skálán értékelve (ahol a 9-es jelenti a leginkább hasonlító étrendet) pontonként 10 %-kal csökkent a szívbetegségek esélye.
A kutatók azonban azt is felfedezték, hogy a hagyományos étrend egy kis trükkel még hasznosabb lehet. Amikor a tudósok értékelték a SEAD-hoz való hasonlóságot, a vörös hús, a sertés és a burgonya fogyasztásáért elvettek pontokat. Akik ezt a mintázatot követték, azoknál 60 %-kal csökkent a szívinfarktus kialakulásának valószínűsége."A SEAD szívbetegségekkel kapcsolatos előnye egy kicsit alacsonyabb a mediterrán étrendénél. Ha a burgonya és a vörös húsok fogyasztását csökkentik, akkor a SEAD hatása nagyon hasonló lehet a mediterránéhoz". – jegyezte meg Oliveira a Reuters Health-hez intézett e-mailjében. A SEAD nagyon ízletes. "Még van mit tanulni a SEAD más egészségügyi hatásairól például az elhízással, agyvérzéssel és többféle ráktípussal kapcsolatban." – szögezte le Oliveira.