Ezeket látta már?

Mi érdekel bennünket az élelmiszer-címkéken?

Mi érdekli az embereket legjobban az élelmiszer címkéken látható információk közül? A legfrissebb amerikai felmérés szerint 5 összetevő.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott amerikai felmérés szerint az emberek leginkább ezeket az összetevőket keresik az élelmiszereken szereplő tájékoztatócímkéken a gyakoriság sorrendjében: teljes kiőrlésű, étkezési rost, kalcium, C-vitamin és fehérje. A szakemberek szerint a lista egészen bíztató, bár sajnos szerepel rajta a fehérje, amely az amerikai fogyasztók esetében túlzott mértékben bevitt tápanyagforrás. Ezzel szemben pedig nem jutott az ötös listára a vas, ami viszont igencsak alulfogyasztott elem az átlagamerikai diétában.

tejesbogre280-d0000032D926cc5d2d3e6

Mindezekkel együtt a szakértők szerint ez a lista nem is olyan rossz, csupán a fehérjék terén kellene jobb eredményt elérni, és a vasat nagyobb elpnyben részesíteni, hiszen a fejlődésben lévő gyermekek és a nők számára a vas kiemelten fontos elem. A tartalomra vonatkozó adatok mellett a címkéken olvasható egyéb információk közül a tápértékre vonatkozóan a következő öt elemet nézik meg az amerikaiak leggyakrabban: teljes kalóriatartalom, teljes zsírtartalom, zsírból származó kalória, cukortartalom és nátriumtartalom.

A szakemberek szerint ezek természetesen mind fontos információk - ezért is kötelező feltüntetni őket a csomagoláson - ám az amerikaiak hajlamosak a részletekbe feledkezni, és elégedetten elfogyasztani egy alacsony zsírtartalmú, ám ennek ellenére magas kalóriaértékkel rendelkező élelmiszert.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához