Melasszal az elhízás ellen?
Melasz-kivonattal az elhízás ellen. A Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) éves gyűlésén hamarosan ismertetésre kerülő kutatási anyag szerint a melasz-kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők teljesen új távlatokat nyithatnak meg a fogyókúrás módszerek területén.
Dr. Richard Weisinger és kollegái egérkísérletek során vizsgálták a melasz-kivonat hatásait zsírban gazdag étrend mellett. A melasz-kivonat gazdag polifenolokban, olyan növényi hatóanyagokban, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egerek egy csoportja zsírban gazdag étrendet követett, a másik csoport pedig ugyanezt az étrendet 2 illetve 4 százalék melasz-kivonattal kiegészítve.
A 12 hetes kísérlet végén az étrendjükbe 4 százalék melasz-kivonatot beiktató egerek csoportjának voltak a legjobb testsúly, testzsír és leptin hormon értékei, annak ellenére, hogy ugyanazt fogyasztották, mint a többi csoportban lévő egerek. Ezen kívül úgy tűnik, a melasz-kivonat növeli az energia kiválasztást is (ami annyit tesz, hogy a széklettel több kalória távozik a szervezetből) és serkenti az anyagcserét is.
"Úgy tűnik, a melasz-kivonat fogyasztása, zsírban gazdag étrend esetén, gátolja a kalóriák felszívódását, így csökkenti a testsúlyt és a testzsír-szintet. A világszerte egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő elhízás és az azzal szoros összefüggésbe hozható szívbetegségek ellen a melasz-kivonat hatékony eszközt jelenthet." - nyilatkozta Dr. Weisinger. Az elkövetkezendő években a kutatók klinikai vizsgálatok során szeretnék bizonyítani a melasz-kivonat jótékony hatásait.
Mi a melasz?
Régebben még emlékeztek rá a II. világháborút átélők... ma már egyre kevesebben tudják, lássuk tehát!
A melasz lényegében cukorszirup, a cukorrépa ill. cukornád feldolgozási mellékterméke. Minősége függ az alapanyag, tehát a növények, a cukornád, cukorrépa minőségétől, a kivont cukor mennyiségétől, kivonási technológiától.
A cukornád melasza fiatal, zöld cukornádból keletkezik. Egyszeri felfőzés után édesebb melasz készül, kevesebb cukor válik ki. További feldolgozás után: marad benne többféle vitamin, ásványi anyag is, pl. kalcium, magnézium és vas.
A cukorrépánál csak a végső kristályosodás végterméke a melasz. Ennek mintegy 50%-a cukor, (szukróz), tartalmaz glükózt és fruktózt is.
(forrás: wikipedia)