Ezeket látta már?

Még egyszer a karácsonyi vacsoráról...

2010.12.17. Módosítva: 2016.12.08.

Az alkohol sem segít a karácsonyi vacsora emésztésében! Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak.

A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát fogyasztott hozzá. Később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket.

sparga-etel-d00000DC1a9fb8680aff5

Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg fondüjüket, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

A vizsgálat eredménye szerint tehát az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.

A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A kutatók csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg szerdán.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához