Mediterrán diéta - és a génjeink...
Az extra szűz olívaolajban található polifenolos összetevők számos gyulladást előidéző gén működését gátolják. A BMC Genomics folyóiratban megjelent egyik új tanulmány szerzői szerint részben ezzel magyarázható, hogy a mediterrán étrendet követő embereknél csökken a szív-érrendszeri betegségek kockázata.
Francisco Perez-Jimenez, a spanyolországi Cordoba Egyetem kutatója munkatársaival a polifenolos összetevőkben gazdag reggeli elfogyasztásának a gének kifejeződésére gyakorolt hatását vizsgálta 20 metabolikus szindrómában szenvedő betegen. A metabolikus szindróma gyakori állapot, fennállása összefüggést mutat a szív-érrendszeri betegségek és a II-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával. A résztvevők ellenőrzött reggeliket fogyasztottak és a vizsgálat előtt hat héttel fel kellett függeszteniük minden gyógyszer, vitamintabletta és táplálékkiegészítő szedését.
"98 génről mutattuk ki, hogy kifejeződése a polifenolokban gazdag olívaolaj hatására megváltozik" – mondta el Perez-Jimenez. "A gátolt gének jó része a gyulladásos folyamatokban vesz részt, ez azt sugallja, hogy a mediterrán étrend hatására az immunrendszer sejtjeinek aktivitása csökken, szemben a metabolikus szindrómában tapasztalható magas aktivitással."
A fenolok az olívaolajban található mikrotápanyagok, az extra szűz olívaolajban különösen nagy koncentrációban fordulnak elő. "Az eredmények megerősítik a kapcsolatot a gyulladás, az elhízás és az étrend között és bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a szűz olívaolaj jó hatással van az emberi szervezetre" – folytatta Perez-Jimenez. "Érdekes lesz megvizsgálni, mely fenolos vegyületek okozzák ezt a hatást, illetve hogy a teljes fenolos frakció szinergizmusa (együtthatása) felelős-e ezért."