Ezeket látta már?

Már tizenéveseknél csökkentsük a sófogyasztást!

2010.11.17. Módosítva: 2015.11.04.

Jelentősen csökkenne felnőttkorban a szívbetegségek és a szélütés kockázata, ha már tizenévesként kevesebb sót fogyasztanának a fiatalok - közölték számítógépes modellezésük eredményét amerikai kutatók.

Amikor a modellben azt feltételezték, hogy napi 3 ezer milligrammal (3 gramm) kevesebb sót vesznek magukhoz az ételekkel és italokkal a kamaszok, az elemzés eredményeként azt kapták, hogy 30 százalékkal csökkenhet felnőttkorukra a magas vérnyomás előfordulásának kockázata.

sparga-etel-d00000DC1a9fb8680aff5

Ötvenéves korukra ezenkívül 7-12 százalékkal lehet kevesebb a koronáriabetegség aránya, 8-14 százalékkal a szívrohamok és 5-8 százalékkal a szélütések száma - derült ki az Amerikai Szívtársaság (AHA) chicagói tudományos találkozóján. Az amerikai tizenévesek minden más korcsoportnál több, napi 3800 milligramm sót vesznek magukhoz, miközben az AHA 1500 milligrammot javasol náluk felső határként a sóbevitelre.

A legnagyobb gondot a feldolgozott élelmiszerek, pizzák, chipsek és más ropogtatnivalók jelentik, mert ezek sótartalma igen magas. "A legtöbb só, melyet megeszünk, nem a sószórónkból jön, hanem már eleve benne van az ételben, amelyet eszünk" - hívta fel a figyelmet Kirsten Bibbins-Domingo kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához