Májcirrózis végstádium esetén mit lehet enni, és mi tiltott? Ez a helyes étrend alapja
A máj zsugorodással (májcirrózis) és hegesedéssel járó jelensége a betegség már egy "utolsó fázisa".
Az állapot vissza nem fordítható, de megfelelő életmóddal, odafigyeléssel még stabilan tartható. Májzsugor esetén az ép májszöveti részeket heges "szigetek" veszik körül. Enyhe állapotban a beteg akár tünetmentes is lehet, vagy gyengeség, étvágytalanság, fogyás észlelhető. A májzsugor folyamatosan romló betegség, meggyógyítani nem lehet, de hosszabb időre le lehet lassítani, és egyensúlyban tartani. Ebben a legfontosabb: 1. az ártalmas anyagok megvonása 2. a megfelelő étrend betartása.
Kompenzált májzsugor
Itt még nincsenek szövődmények az étrend megegyezik a krónikus májgyulladásnál leírtakkal. Lássunk egy mintaétrendet!
- Reggeli: 2,5 dl tej, csirkemájkrém, pirított félbarna kenyér, zöldpaprika, paradicsom
- Tízórai: 1 db kifli, miniméz, minimargarin, ásványvíz
- Ebéd: paradicsomleves, sertéspörkölt, aprógaluska, fejes saláta, limonádé
- Uzsonna: banán, tea
- Vacsora: 1 pohár natúr joghurt, 5 dkg gépsonka, 4 dkg kenyér, retek
- Utóvacsora: 2 dl ribizli-tejturmix
Dekompenzált májzsugor
Itt már jelentős szövődmények lehetnek:
- Hasvízkór (aszcitesz)
- Májelégtelenség idegrendszeri tünetekkel (enkefalopátia)
Ez a két jelenség kombináltan is előfordulhat és igen alapos odafigyelést, ellenőrzést igényel az orvos részéről is. Itt már bizonyos tápanyagokat valóban ki kell hagyni – tehát valódi diétákról van szó. Cél a beteg stabilizálása, az anyagcsere és az állapot helyreállítása.
Hasvízkór diétája
A beteg hasa felfúvódottnak látszik, mivel folyadék gyülemlik fel a hasüregben. Ez a tünet elsősorban az alkoholos májelfajulásra jellemző, de egyéb májártalmakban is előfordulhat.
A legfontosabb az étkezésben a sószegénység, tehát napi 700-2000 mg sónál több nem adható. Ismerve a magyar sózási szokásokat, ez maximum 3000 mg-ig mehet el, akár ételben, akár folyadékokban.
Sószegény diéta: mi fogyasztható, és mi nem?
A napi összes nátriumbevitel nem lehet több, mint a fenti leírtak. Az orvosi kezelésben vízhajtókat is adnak, tehát az orvos és dietetikus együttműködése kell ebben a kérdésben. (arra gondolunk, hogy káliumürítő vízhajtó mellett káliumpótlás is szükséges pl.)
Fogyasztható élelmiszerek
- Házilag készült, nem tartósított élelmiszerek
- Natúr húsok, házi húskészítmények
- Házilag készült túró, savanyított tejtermékek
- Sószegény kenyér, félbarna kenyér
- Házi fűszerkeverék só nélkül
Nem fogyasztható élelmiszerek (minden, ami sóval tartósított)
- Húskrémek, felvágottak, húskonzervek, halkonzervek
- Füstölt húsáruk (sonka, szalonna, kolbász, szalámi)
- Füstölt sajtok
- Zacskós levesek és szószok, szójaszósz
- Leveskockák, ételízesítők
- Mustár, ketchup, majonéz, vegeta, delikát stb.
- Sós pékáru, sós sütemény, pogácsafélék, chipsek
- Savanyú káposzta, kovászos uborka
- Juhtúró
- Csokoládé
- Gyorséttermi étkezés
Mi a májzsugor étrend alapja?
Lényege a főzelékfélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, gabonakészítmények gyakori fogyasztása. Ezek alkalmasak a kálium- és magnéziumbevitelre is. Sómentes fűszerkeverékek, melyekben az alábbiak szerepelnek: zsálya, kapor, paszternák, vasfű, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, fokhagyma, vöröshagyma, snidling, póréhagyma.
Hogyan főzzünk májbetegség esetén?
- Gőzben, tejben, zöldséglében
- Sütés fóliában, agyagedényben, sütőzacskóban, olajban
- Aromás párolás: zöldségekkel, gombával, friss fűszernövényekkel
- Ízesítés: friss és szárított fűszerekkel, savanyított tejtermékkel
- Elkészítés: rétegezés, tűzdelés, töltés (gomba, hagyma, zöldség)
- Ízek áthangolása: savanykás, savanyú és édeskés ízekre
- A nyersanyagok természetes ízének megszokása (nem könnyű!)
Ha az étrendben már megengedett a csekélyebb sóhasználat, az legyen tengeri só, ennek alacsonyabb a nátriumtartalma.
Olvasson tovább! Epekő ellen epediéta: milyen ételeket ehetünk, és mik a tiltólistásak?
Mintaétrendek: (hozzáadott só nélkül!)
- Reggeli: 2 dl tejeskávé, félbarna burgonyás kenyér, 2 dkg vaj, méz
- Tízórai: 6 dkg narancsos túrókrém (házi túró)
- Ebéd: almaleves, lecsós csirkemell, tört burgonya, káposzta saláta
- Uzsonna: gyümölcssaláta
- Vacsora: zöldséggel töltött paradicsom, félbarna kenyér, citromos tea
- Utóvacsora: 2 dl tej
Ezt is kipróbálhatja:
- Reggeli: burgonyás kenyér, 2 dl tej, házi májpástétom, paprika, paradicsom
- Tízórai: eperturmix
- Ebéd: gyümölcsleves, marha vagdalt, magyaros zöldbabfőzelék, limonádé
- Uzsonna: birsalma kocsonya
- Vacsora: gombás rizs, sertéssült, fejes saláta
- Utóvacsora: málnás joghurt
Mindkét étrend Na-tartalma 800 mg alatti.
Összegzés
- A májzsugorodás májcirrózissal és hegesedéssel járó visszafordíthatatlan állapot.
- A betegség enyhe formájában tünetmentesség vagy gyengeség, fogyás észlelhető.
- Megfelelő életmód és étrenddel lassítható, stabilizálható.
- Sószegény étrend, folyadékgyülem miatt felfúvódott has megelőzése.
- Diétában a kérdéses tápanyagok kiiktatása, orvosi kezelés és dietetikus együttműködése fontos.
Olvasson tovább!
- Tapintással is közelebb jut az orvos a hasi fájdalom okának megismeréséhez. Olvasson tovább!
- Puffadás, hasfájás és gyomorfájás: ezzel a teszttel kiderítheti, mi okozza
- Hasfájás, hasi görcs - ebben az esetben azonnal hívjon mentőt!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!