Mai receptajánlatunk: Meggyes pite
Diétázók számára ajánlott finomság.
Meggyes pite
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele teljes kiőrlésű is lehet),
3 tojássárgája,
1 citrom reszelt héja,
1-2 evőkanál rum,
2 dkg szárított élesztő,
0,5 dl langyos tej,
25 dkg lágy margarin
3 evőkanál porcukor,
csipet só
A töltelékhez:
1,6 kg meggy,
1 kiskanál őrölt fahéj,
6 evőkanál cukor
3 tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztához valókat kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztőt sem kell fölfuttatni). Letakarva hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.
A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat, majd a fahéjat, a cukrot, és legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük. A meggyet egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot ráborítjuk. A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk. 170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C, kb. 40 percig sütjük.
Kb. 35 szelet.
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc.
Energiatartalom:
Egy adag: 100 kcal / 418 kJ.