Ételek, melyeket kerüljön, ha magas a koleszterinszintje
A táplálkozásával sokat javíthat, de akár ronthat is a koleszterinszintjén.
A magas koleszterinszint jelentős probléma, mely számtalan embert érint. Ekkor ugyanis zsíros plakkok keletkezhetnek az erekben, akadályozva ezzel a normál véráramlást. A beszűkült erekben a vérnyomás megemelkedik, mely komoly provokáló faktora az olyan súlyos szív-és érrendszeri problémák kialakulásának, mint a stroke vagy a szívinfarktus.
A koleszterin fajtái
- Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) – ez más néven a „rossz” koleszterin, mivel hozzájárul a már említett zsíros plakkok felhalmozódásához az artériákban.
- Nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) – ez más néven a „jó” koleszterin, mivel az LDL-el ellentétben hozzájárul a szív-és érrendszer védelméhez. A HDL ugyanis a felesleges koleszterint begyűjti, az LDL részecskéket eltávolítja és visszaszállítja a májba, ahol kiválasztódnak a testből.
Étkezés és a koleszterinszint
A táplálkozásunk jelentős befolyást gyakorol az egészségünkre - többek között a koleszterinszintre.
Hasznos tippek, amennyiben magas az LDL szintje:
- minél több növényi eredetű élelmiszert fogyasszon, például hüvelyeseket, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket, magvakat.
- Alacsony nátriumtartalmú ételeket válasszon.
- A bab kiváló alternatívája a húsnak, mártogatós szósznak pedig használhat hummuszt.
- Használjon tofut vagy lencsét zsíros hús helyett.
- Két adag gyümölcsöt fogyasszon minden nap.
- A telített zsírok (például vaj, kókuszolaj) helyett használjon avokádóolajat, extraszűz olívaolajat, repceolajat, dióvajat.
- Azok, akiknél magas a szívbetegség fellépésének kockázata, fogyasszanak naponta 2-3 gramm növényi szterinben dúsított élelmiszert (például növényi szterinnel dúsított margarin, joghurt, tej és gabonafélék).
- Halat hetente kétszer-háromszor fogyasszon (150 gramm friss vagy 100 g konzerv).
- Hetente legfeljebb hét tojás ajánlott magas koleszterinszinttel rendelkezőknek.
- Válasszon sovány húsokat (bőr nélküli baromfit), és korlátozza a vörös húsok fogyasztását.
- A magas koleszterinszinttel rendelkezők és a szívbetegek csökkentett zsírtartalmú termékeket válasszanak.
- Kerülje a feldolgozott húsokat (például a kolbászt, virslit, sonkát, szalonnát, szalámit).
- Kerülje a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például tejszín, teljes tej és vaj fogyasztását.
Kerülje az olajban kisütött ételeket, ha magas a koleszterinszintje
Az olajban, zsírban sült ételek bár igen ízletesek, ezért meglehetősen nehéz ellenállni a roppanós csirkeszárnyaknak. Magas koleszterinszint esetén azonban erősen ajánlott az ilyeneket elkerülni, mivel növelik az LDL mennyiségét, ráadásul sok kalóriát is tartalmaznak.
Ha szereti a ropogós, sült ételeket, használjon légsütőt (kevés olívaolajat tehet hozzá), vagy süsse meg a csirkeszárnyakat a sütőben jó magas hőmérsékleten, amíg aranybarnák nem lesznek.
A cukros ételek nem csak a vércukor szintjére nézve károsak
A sok cukros étel fogyasztása nemcsak súlygyarapodást és cukorbetegséget okozhat , hanem magas koleszterinszintet is. Éppen ezért ezeket inkább kerülje. Fontos, hogy sok készítményben más néven szerepel a cukor, így alaposan olvassa el a címkéket, hiszen az alábbi módon is szokták jelölni:
- kukorica édesítőszerek és szirup
- dextróz és fruktóz
- gyümölcslé koncentrátumok
- szőlőcukor
- magas fruktóz tartalmú kukorica szirup
- laktóz
- malátacukor
- szacharóz
Összegezve
- A táplálkozás jelentős hatással van a koleszterinszintre.
- Magas koleszterinszint zsíros plakkok kialakulásához vezethet az erekben, akadályozva a véráramlást.
- Az olajban, zsírban sült ételek, valamint a cukros ételek fogyasztását ajánlott kerülni magas koleszterinszint esetén.
- Használjon légsütőt vagy süssön ételeket a sütőben kevés olívaolajjal.
- A cukor sokszor rejtve lehet a készítményekben, ezért fontos alaposan ellenőrizni a címkéket.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!