Téved, ha azt hiszi, biztonságos ezt fogyasztania magas koleszterinszint esetén
Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.
A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.
Mikortól számít magasnak a koleszterin értéke?
A koleszterinszint normál általában a következő: az összkoleszterin nem több mint 5,2 mmol/l (ebből minimum 1,1 mmol/l a HDL mennyisége, az LDL mennyisége nem éri el a 3 mmol/l –t, a triglicerid pedig az 1,7 mmol/l alatti). Ha az összkoleszterin szintje 5,2 mmol/l fölött van, akkor beszélhetünk magas koleszterinszintről.
Miért veszélyes a magas koleszterinszint?
Ilyen esetben koleszterin egyfajta zsíros plakkokként lerakódhat az erek belső falán, ami érszűkületet és az erek rugalmasságának csökkenését okozza. Emiatt nő a vérnyomás, ami pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívinfarktus kockázatát, de egyes daganatos betegségek veszélyét is növeli.
Tényleg káros a fehér hús fogyasztása is?
"Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak" - mondta Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis Kutatóközpontjának igazgatója.
A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús - például virsli vagy császárszalonna -, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal - tette hozzá.
A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig véltnél hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében. A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve - derítették ki a kutatók.
A vöröshús-fogyasztás népszerűtlenné vált az elmúlt néhány évtizedben, amikor kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Az amerikai kormány étrendi ajánlásai a baromfifogyasztást bátorították, mint a vörös húsnál egészségesebb alternatívát.
Egészen eddig nem volt azonban átfogó összehasonlítás a vörös, a fehér hús és a nem hústermékekből származó fehérjék hatásáról a koleszterinszintre - magyarázta Krauss.
A nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterint illetően - tette hozzá.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!