Ha ezt kipróbálja, olyan finom lecsót főzhet, hogy az anyósa is könyörög a receptért!
A lecsót kifejezetten magyar ételnek gondoljuk, pedig rengeteg változata van: készíthetjük olaszosan, franciásan, spanyolosan vagy épp törökösen is.
A lecsó a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amelyet vélhetően az 1870-es években itt megtelepedett bolgárkertészek hoztak be a hazai gasztronómiába. Az alaprecept szerint a hagymát zsiradékon, klasszikusan sertészsíron vagy szalonnán, korszerűbben semleges ízű olajon megpirítjuk, erre kerül a felkarikázott paprika és a cikkekre vágott paradicsom, só. Az alapreceptben ezeken kívül nem szerepel más, de sokszor tesznek bele fűszerpaprikát, borsot, majoránnát is.
Mindent a szezon kedvencéről, a lecsóról a Magyar Dietetikusoktól
A lecsót leginkább egytálételként fogyasztjuk, ilyenkor gazdagíthatjuk tojással, kolbásszal, virslivel, illetve rizzsel, burgonyával, tarhonyával, esetleg kenyérrel, de mehet bele szinte bármilyen más zöldség is, például zöldbab, gomba vagy cukkini.
Az alapétel köretként remekül illik sült húsokhoz vagy sült libamáj mellé, de fűszerként is megjelenik számos magyaros ételben. A kevés zsiradékkal készült változat minden további nélkül beilleszthető az egészséges táplálkozásba, vagy például tojással és barna rizzsel kiegészítve egy könnyű, olcsó, húsmentes családi étkezés lehet – ajánlja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Mikor együnk lecsót?
A lecsó tulajdonképpen főzelékként vagy zöldségraguként értelmezhető, hiszen az alaprecepthez a zsiradékon és a fűszereken kívül csak zöldségek (1 hagyma, 2 paradicsom, 4 paprika) kellenek, amelyek a hazai táplálkozási ajánlásban, az OKOSTÁNYÉR®-ban a naponta fogyasztandó élelmiszerek közé tartoznak.
Az MDOSZ ajánlása a gyümölcsökkel együtt 500 g mennyiségben szabja meg a napi adagot, döntően a zöldségek javára. Ez 5 egységnek felel meg, amiből 3-4 adag legyen a zöldség, amit lehetőleg egyszer nyersen is együnk a nap folyamán.
Ennek a táplálkozási ajánlásnak a betartásához keresve sem találnánk jobb ételt, mint a lecsó, ami ráadásul még a fenntarthatósági szempontoknak is eleget tesz, ha mostanában készítjük.
Bármikor összeüthetünk egy finom lecsót, de a szezonja éppen most van!
Aki viszont télen sem szeretne lemondani a nyár ízeiről, akár el is teheti csírátlanított üvegekbe dunsztolással tartósítva.
Minden nemzetnek a maga lecsója felé hajlik a keze
Bár a lecsót kifejezetten magyar ételnek gondoljuk, látható, hogy a hazai gasztronómiában is rengeteg változata van. Ugyanez a sokoldalúság mutatkozik meg a nemzetközi konyhákban is, amelyekben egy-egy kis változtatással, egy-egy újabb zöldség hozzáadásával a mi lecsónkhoz nagyon hasonló fogások készülnek az alábbiak szerint:
- a francia ratatouille a paprika, paradicsom, hagyma mellé cukkinit és padlizsánt is ad, fűszerként petrezselymet és fokhagymát is használ
- olasz peperonatában fokhagyma, olívaolaj és petrezselyem is van a magyar lecsó hozzávalóin kívül
- a spanyol pisto a miénkhez képest színesebb, burgonya, cukkini és padlizsán, sima paprika helyett pedig kaliforniai paprika van benne, olívaolajjal, sóval és borssal készül
- a török menemen a hagyma-paprika-paradicsom triót tojással gazdagítja
- a bolgár/szerb dzsuvecsben a klasszikus alapanyagokhoz padlizsán és rizs kerül
- a közel-keleti shakshouka a török recepthez hasonló, de római köménnyel és petrezselyemmel ízesítik
Érdemes ezeket is kipróbálni, de már akkor is kicsit különlegesebbé tehetjük a hagyományos lecsót, ha a vöröshagyma helyett a kissé édeskésebb salottahagymából készítjük az alapot, és a klasszikus fürtös paradicsom és a tévépaprika mellé teszünk egy kápiát is.
Eredeti ratatouille recept (francia lecsó)
A francia lecsó annyira népszerű étel, hogy még Disney rajzfilm is készült róla L’ecsó címmel. Miben más a francia lecsó a magyar lecsótól, és hogyan készül az eredeti ratatouille, most megtudhatod.
Hozzávalók:
- 1 db nagy padlizsán
- 2 db közepes zsenge cukkini
- 2 db kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek piros és sárga)
- 4 db érett paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 3-4 szál friss kakukkfű
- só
- bors
- olívaolaj
- Mossa meg a padlizsánt, vágja le a két végét, és darabolja 2-3 cm-es kockákra.
- A cukkiniket szintén darabolja 2-3 cm-es kockákra.
- Távolítsa el a kaliforniai paprika csumáját, és magjait, és csíkozza fel.
- Darabolja fel a paradicsomot is.
- A vöröshagymát vágja nagyobb kockákra.
- A fokhagymát aprítsa fel.
- Melegítsse fel az olívaolajat, és pirítsa meg benne a paprikát, majd vegye ki az edényből.
- Hasonlóképp pirítsa meg egyesével a cukkinit és a padlizsánt is. (Azért kell külön csinálni, hogy a zöldségeknek legyen helyük pirulni, ne csak párolódjanak.) Ha az olívaolaj elfogyna, akkor közben mindig pótolja.
- Végül a vöröshagymát és a paradicsomot pirítsa meg kevergetve. Ha már kicsit megpirultak, sózza meg, ettől levet fog ereszteni, és adja hozzá a fokhagymát.
- Tegye vissza a korrában megpirított zöldségeket, paprikát, cukkinit, padlizsánt.
- Fűszerezze sóval, borssal, és tegye hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet.
- Fedő alatt, alacsony lángon főzze a ratatouillet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
A francia lecsót melegen és hidegen is lehet fogyasztani például egy jó ropogós bagettel, de diétás köretként is megállja a helyét húsok mellé.
Olvasta már?
- Ételallergia vagy ételintolerancia? Így tehet otthon különbséget
- Mi az igazság az aszpartámról? Dietetikus mondja el, mire való és mire nem
- Fejfájás ételektől? Nem is hinné, mennyiféle módon okozhatnak gondot egyes ételek
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!