Ezeket látta már?

Koszorúér-betegség: ha sokat eszik ilyen élelmiszert, növelheti az esélyét

rizs, koszorúér-betegség, szívbetegség, szív-és érrendszeri betegség

Ha gyakran eszik ilyet, jobb, ha újragondolja az étkezési szokásait!

Egy friss kutatás szerint a fehér rizs túlzott fogyasztása növelheti a koszorúér-betegségek kialakulásának rizikóját.

A koszorúér-betegség már korán jelentkezhet

A friss kutatást az Amerikai Kardiológusok Társaságának szaklapjában jelent meg, ami a különböző típusú gabonabevitel és a korai koszorúér-betegség közötti összefüggést vizsgálta, és azt találták a kutatók, hogy a finomított gabona nagyobb arányú fogyasztása összefüggésbe hozható a korai koszorúér-betegség fokozott kockázatával, míg a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkent kockázattal járt. A tanulmányt a 13. Emirates Cardiac Society kongresszuson Dubajban mutatták be, 2022 októberében.

A kutatók rámutattak arra, hogy már korábbi epidemiológiai vizsgálatok is felfedezték az összefüggést a különböző típusú gabonabevitel és a koszorúér-betegségek kockázata között.

A korai koszorúér-betegség a koszorúerek beszűkülését jelenti – jellemzően az 55 év alatti férfiaknál és a 65 év alatti nőknél. A betegség a korai szakaszban tünetmentes, de mellkasi fájdalomhoz és/vagy szívrohamhoz vezethet, az artéria falának szűkületével, plakkok leszakadásával járhat. A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

„Sok tényező befolyásolja, hogy az emberek miért fogyasztanak finomított gabonát a teljes kiőrlésű gabonával szemben, de a legfontosabb szempontok közé tartozik a gazdaság, a jövedelem, a munkahely, az oktatás, a kultúra, az életkor és más hasonló tényezők” – mondta Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, MD, az Iszfaháni Orvostudományi Egyetem Iszfaháni Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának és Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A sok finomított fehérje legalább olyan káros, mint a túl sok cukor vagy zsír

"A nagy mennyiségű egészségtelen és finomított gabona fogyasztása hasonlónak tekinthető, mint amikor valaki sok cukrot és zsírt eszik."

Az ACC/American Heart Association 2019 -es irányelve a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére vonatkozóan olyan étrendet javasol, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halak fogyasztását hangsúlyozza a szívbetegség kockázati tényezőinek csökkentése érdekében.

A tanulmány során 1168 normál koszorúérrel rendelkező beteg került a kontrollcsoportba, míg 1369 olyan beteg alkotta az esetcsoportot, akiknél koszorúér problémát diagnosztizáltak.

A résztvevők étkezési kérdőívet kaptak, és a kiértékelést követően azt találták a kutatók, hogy a finomított gabonák nagyobb bevitele a koszorúér betegségek fokozott kockázatával járt, míg a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása fordított arányban állt a kockázat csökkenésével.

„Mivel egyre több tanulmány bizonyítja a finomított gabonafogyasztás globális növekedését, valamint az általános egészségi állapotra gyakorolt nem kedvező ​​hatását, fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan ösztönözzük és oktassuk az embereket a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására” – mondta Khajavi Gaskarei.

A szakember hozzátette, hogy a megfontolandó taktikák közé tartozik a jobb étkezési lehetőségek oktatása az iskolákban és más, a lakosság számára elérhető helyeken, érthető nyelvezettel. Ez mellett televíziós műsorokban, valamint az orvosi konferenciákon bemutatott és orvosi folyóiratokban közzétett magas szintű kutatások folytatására is szükség van, továbbá a klinikusoknak is le kell folytatniuk ezeket a beszélgetéseket egymással és pácienseikkel is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszélyesen alacsony pulzus: ilyenkor kell azonnal hívni a mentőket!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához