Koronavírus és szaglásvesztés: ezekkel az ételekkel hamarabb visszanyerheti a szaglását
Lassan tér vissza a szaglása és az ízérzékelése? Ezek az ételek segíthetnek!
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal, vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.
Táplálkozásterápiával 20 százalékkal csökkenthető a halálozás aránya
A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. Az alábbiakban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlását közöljük a koronavírus betegség utáni regenerációhoz.
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
· rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
· együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
· részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát
· dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
· fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
· súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
· nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
· az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
· a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
· ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
· fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
· kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
· szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása
Ez is érdekelheti:
- Szputnyik V: hogyan működik az orosz vakcina?
- Ezek a brit mutáció tünetei
- Ezt jó, ha tudja a kínai vakcináról
- Koronavírus tünetei napról napra
Tanácsok fáradtság esetén
· a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
· hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
· ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz