Ezeket látta már?

Gluténmentes, és tele van tápanyaggal: így készíthet isteni kölessalátát

kölessaláta recept vacsora ötlet ma

A köles sokáig eltelít, olcsó, tele van fehérjével, és még a vércukorszintnek is jót tesz.

A kölesnek minden kiegyensúlyozott étrendben helye van, mivel tápértéke kiváló, és ráadásul természetesen gluténmentes. Bár magas a szénhidráttartalma, és a glikémiás indexe sem a legalacsonyabb, de magas rosttartalma miatt nem kell aggódnunk a vércukorszint jelentős emelkedése miatt. Mindemellett javasolt zöldségekkel együtt fogyasztani köretként.

Mi a köles?

A köles növénynemzettsége több különböző fajt foglal magában. Magyarországon leginkább a termesztett kölest ismerjük, ami az egyik legrégebbi és legelterjedtebb gabonaféle közé tartozik már a középkori időktől kezdve. A kásakölest eredetileg - hasonlóan a csicseriborsóhoz - a Közel-Keleten kezdték el termeszteni, majd török közvetítéssel terjedt el hazánkban.

A köles növény egy évelő fűféle, amelynek termése rendkívül tápláló, egészséges és sokoldalú. A növény egyetlen hátránya, hogy nehezen emészthető, és a főzési ideje is hosszabb lehet más gabonafélékhez képest. Azonban érdemes odafigyelni rá, mert sajátos íze van, és természetesen gluténmentes.

A köles tápértéke kivételes

Magas szénhidráttartalma ellenére, amihez nem alacsony glikémiás index társul, magas rosttartalommal rendelkezik, és fehérjetartalma sem elhanyagolható. Ezért leggyakrabban köretként fogyasztják, azonban számos más felhasználási lehetősége is van.

Hozzávalók kb. 2 adaghoz:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 10 dkg köles
  • 1 db sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 pár virsli (fitt, zsírszegény)
  • 0,5 kaliforniai paprika
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a kölest és kevergetve néhány percet pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2,5 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk és lefedve főzzük kb. 15-20 percen keresztül. Elzárjuk alatta a hőt, lefedjük és 10-15 percet hagyjuk még párolódni. A köles ezidő alatt teljesen magába szívja a vizet és megpuhul.

A sárgarépát megtisztítjuk és vékony, kisebb darabokra szeljük. Enyhén sós vizet forralunk és a répadarabokat roppanósra főzzük benne. Amikor kész, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót szintén enyhén sós vízben néhány percet főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. A virslit (gluténmentes legyen!) megfőzzük meg, majd tetszés szerint feldaraboljuk.

A kaliforniai paprikát megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra, majd kisebb kockákra szeljük. A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A zöldségeket, a kölest és a virslidarabokat is egy nagy tálba szórjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és óvatosan összeforgatjuk. Tetszés szerint aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gluténérzékenység vagy lisztérzékenység? Ezeket keverik össze a legtöbben

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gluténérzékenység

Forrás: Recepttár
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához