Ezeket látta már?

Koffeinfüggés - és genetika

A koffeinfüggéshez génjeink is hozzájárulhatnak! Két gén adott változatainak jelenlétében több koffeintartalmú italt iszunk - állapították meg amerikai kutatók. A CYP1A2 gén a koffein szervezetben történő lebontásában játszik szerepet, míg az AHR gén az előbbi aktivitását szabályozza. Mint a kutatók megállapították: akik vagy az egyik, vagy a másik génből a nagyobb koffeinfogyasztást "támogató" változatot hordozták, átlagosan napi 40 milligramm többletkoffeint vettek magukhoz azokhoz képest, akik mindkettőből a másik génváltozattal éltek.

A PLoS Genetics című szakfolyóirat áprilisi számában közzétett elemzéshez öt korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 47 ezer, európai felmenővel bíró amerikait vontak be.

cukorbetegseg-kavezas-280-200-d000004CCb4923aa48f05

Az eredeti tanulmányok 1984 és 2001 között készültek és a genetikai adatok mellett a kávé, tea, kóla és csokoládé fogyasztására vonatkozó információkat is tartalmaztak. A Neil Caporaso által vezetett kutatócsoport két gént hozott kapcsolatba a világ legelterjedtebb élénkítőszerének fogyasztásával. A kérdéses gének a CYP1A2 és az AHR jelölést viselik.

A metaelemzésben a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi kara, a Brigham and Women's Hospital, valamint az Észak-Karolinai Egyetem kutató vettek részt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához